Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Elpriserna måste regleras för att skydda konsumenten”

Centerledaren Maud Olofsson: Elbolagens prissättning måste regleras för att skydda alla hushåll som inte gjort ett aktivt val utan har dyra så kallade tillsvidareavtal. Centerpartiets lojalitet gentemot Alliansen har haft ett pris. Jag tror att en förklaring till till­bakagången i valet 2010 är just regeringsmaktens påfrestningar och att vi tappat samhällskritiken. Vi blev för mycket försvarare av system i stället för försvarare av enskilda människor. Det gällde sjukförsäkringen där vi drog oss undan debatten av omsorg om regeringen. Ett annat exempel är elpriserna, där många upplevt att vi stått på elbolagens sida och inte på konsumenternas. Centerpartiet ska ta större plats i Alliansen och återta den spänstiga förnyelse­roll som vi hade inför valet 2006, skriver Centerpartiets ledare.

När Sverige går till riksdagsval 2014 har Alliansregeringen lett landet i närmare 3.000 dagar. Efter att Socialdemokraterna i decennier har satt sin prägel på det svenska samhället är vi på väg att skapa ett grönare, frihetligare och öppnare Sverige.

Alliansen har varit bra för Sverige. Våra fyra partiers respektive olikheter är en styrka för helheten. Att Centerpartiet drivit på i bland annat företagar-, miljö-, energi- och regionala tillväxtfrågor har varit bra för Sverige, men också för Alliansen. Men väljarna har inte tydligt uppfattat vad som varit vårt unika bidrag. Ansvaret för detta vilar ytterst på Centerpartiet självt.

Det sägs att val vinns av dem som väljarna anser har bäst politik att möta dagens samhällsutmaningar. Så är det, men väljarna måste också ha förtroende för att det eller de partier man vill ska styra landet har möjlighet att genomföra sin politik.

För Centerpartiet har två händelser varit avgörande för att vi i dag är med och leder landet – dels den förnyelse av vår politik som genomfördes i början av 2000-talet och dels bildandet av Alliansen hemma hos mig i Högfors 2004. Då var Centerpartiet ett av de mest spännande idépartierna som gav nya svar på viktiga samhällsutmaningar. Samtidigt gav bildandet av Alliansen väljarna ett tydligt besked om att Centerpartiet är och förblir ett borgerligt parti.

Att skapa förtroende för en förändrad position och politisk förnyelse tar tid. Mot bakgrund av vår regeringshistorik tog Centerpartiets partistyrelse efter valvinsten 2006 beslutet att vi skulle bevisa vår regeringsduglighet och allianslojalitet. I dag är det ingen som tvekar över vår vilja och förmåga att leda landet tillsammans med våra allianskolleger. Vi är stolta över att vi lett landet igenom en av de svåraste ekonomiska kriserna i modern tid.

Men allianslojaliteten har haft ett pris. I Centerpartiets eftervalsanalys konstateras att en förklaring till att vi minskade i valet 2010 var just regeringsmaktens påfrestningar och att vi tappat samhällskritiken. ”Mycket av energin 2006–2010 gick åt till att leverera det som vi gått till val på och till att förklara regeringens politik”. Jag tror att de har rätt, även om det finns fler förklaringar.

Vi orkade inte fortsätta vårt förnyelsearbete samtidigt som vi regerade. Vi blev för mycket försvarare av system i stället för försvarare av enskilda människor som är centerpartiets historiska utgångspunkt. Det gällde inte minst i sjukförsäkringsreformen. Många centerpartister stödde omläggningen men såg också bristerna i vissa delar. Av omsorg om regeringen så kritiserade man inte, utan drog sig snarare undan debatten. Det försvagade oss i valet. Detta gäller också på de områden vi själva har haft ansvar för i regeringen.

Ett exempel är vinterns debatt om elpriser, där jag tror att många har upplevt att vi stått på elbolagens sida och inte på konsumenternas. Här måste vi tydligare företräda konsumenterna.

I dag presenterar vi ett förslag som går ut på att skydda dem som av olika anledningar inte har kunnat eller inte gjort ett aktivt val, och i stället tilldelats ett så kallat tillsvidarepris. Det handlar om uppemot en fjärdedel av alla elkunder i Sverige. Tillsvidareavtal är många gånger väsentligt dyrare än andra typer av avtal, det kan handla om tusentals kronor i högre kostnader för en vanlig villaägare.

Därför vill jag och Centerpartiet reglera elhandelsbolagens prissättning. Syftet är att garantera ett skäligt elpris också för kunder som inte gjort ett aktivt val. Det är ett första steg i att stärka konsumenternas ställning.

Vi måste bli både bättre och modigare i att reagera när vi ser samhällsproblem som engagerar och påverkar människor, oavsett om det handlar om elpriser eller ungas utanförskap. Vi måste våga ompröva gamla lösningar som vi tidigare bejakat. Det är så vi blir relevanta för fler.

Ska Alliansen stå som vinnare även efter nästa val förutsätter det ett starkare och frimodigare Centerparti. Vi ska möta de människor som vill föra den liberala idédebatten framåt, där våra värderingar om frihet, öppenhet, respekt för den enskilda individen och social och miljömässig rättvisa står i centrum.

Centerpartiet kommer att ta större plats i Alliansen. Vi tror att alla fyra partier blir vinnare på att skillnaderna blir tydligare och balansen mellan partierna bättre. Vi ska åter bli den förnyande kraften i samarbetet som bidrar med nya idéer.

Insikten om att Centerpartiet måste förnya sig har redan gett resultat. Partistyrelsen har utsett fem förnyelsegrupper med uppgift att skapa debatt och hitta nya lösningar. Jag menar att vi måste vara beredda att ompröva vår politik i för Centerpartiet centrala frågor som integration, välfärd, jämställdhet, tillväxt och miljö.

Är det verkligen så att vi föreslår rätt åtgärder för att skapa tillväxt i hela Sverige, eller bidrar en del av förslagen till att behålla den klyfta mellan stad och land som vi så gärna vill överbrygga? Vågar vi i dag ta de nödvändiga besluten inom miljö- och klimatområdet? Har vi rätt insatser för att ge kvinnor samma möjligheter som män? Har vi tillräckligt med idéer om hur vi möter globaliseringens utmaningar? Hjälper dagens välfärd människor att få ihop vardagspusslet? Arbetet startar nu och presenteras vid höstens centerstämma i Åre.

Att leda och vara medlem i ett parti blir lätt introvert, där partiets storlek blir det viktiga. Det är naturligt, samtidigt som det för de flesta väljare är helt ointressant. För väljarna handlar det om att ett parti skall betyda något för just de problem som man möter i vardagen. Centerpartiet ska återta den spänstiga förnyelserollen som vi hade inför valet 2006 och stå på människors sida. Sverige och Alliansen behöver det.

Maud Olofsson
Centerpartiets partiledare

Centerns väljarstöd

I riksdagsvalet 2010 erövrade Centerpartiet 6,6 procent av väljarnas röster, jämfört med 7,9 procent i valet 2006.

Centers starkaste väljarstöd finns i Maud Olofssons hemkommun Robertsfors i Västerbottens län, där partiet erövrade 20,7 procent i riksdagsvalet, samt i Mönsterås kommun, där partiet erövrade 40,4 procent i kommunvalet.

I Sifos senaste väljarbarometer, från januari 2011, fick partiet 4,7 procent.

Källa: SCB, Sifo

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.