Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-05 07:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/en-flytt-fran-grythyttan-hotar-svensk-gastronomi/

DN Debatt

DN Debatt. ”En flytt från Grythyttan hotar svensk gastronomi”

En inspirerande miljö är en förutsättning för innovation och konstnärligt skapande, skriver artikelförfattarna.
En inspirerande miljö är en förutsättning för innovation och konstnärligt skapande, skriver artikelförfattarna. Foto: Jonas Forsberg/N/TT

DN DEBATT 25/7. 

Ledande namn inom svensk gastronomi och restaurangbranschen:Örebro universitet vill flytta den gastronomiska utbildningen från ­Grythyttan. Orten anses vara för liten och för avlägsen. Men det är Grythyttans särpräglade miljö som är dess styrka och dess identitet. En flytt skulle innebära att en 50-årig kulinarisk tradition bryts.

Världens första statligt finansierade gastronomiska universitetsutbildning, Restaurang- och hotellhögskolan vid Campus Grythyttan, Örebro universitet, är ifrågasatt av lärosätets ledning som föreslår en flytt från Hällefors kommun till Örebro.

Anledningen är ortens litenhet och avståndet till Örebro.

Det fordras en politisk viljeyttring för att rädda utbildningen.

Varför har Campus Grythyttan en världsledande gastronomisk utbildning och forskning? Här kommer tre skäl:

1 Utbildningen och forskningen vid Campus Grythyttan har, och kommer att fokusera på, hantverksutbildning för matsal och kök samt sensorisk analys med koppling till retorik, lingvistik och semantik. Här har 3 000 yrkes­utövare inom upplevelseindustrin utexaminerats och 14 doktors­avhandlingar producerats.

Institutionens alumnstudenter återfinns inom såväl svensk som internationell gastronomi och har i sin gärning gett global status åt Sverige och lärosätet. Som ambassadörer med sin mentala och intellektuella hemvist i Grythyttan utgör alumnstudenterna dessutom en bas för rekrytering av sökande till Campus Grythyttan.

Hösten 1990 startade den första högskoleutbildningen riktad mot servitörer och kockar. Genom riksdagsbeslutet den 6 maj 1992 med efterföljande regleringsbrev för Örebro universitet permanentades platsen för Restauranghögskolan. Anledningen till val av ort var Grythyttans gästgivaregårds förankring i den svenska restaurangbranschen sedan 1970-talet samt lokaliseringspolitiska skäl.

2 De flesta världsledande restauranger och gastronomiska institut finns i särpräglade miljöer. Grythyttan utgör en sådan plats. Historiskt intressant och naturmässigt särartad har Grythyttan vunnit världsrenommé. Gastronomi är ett tvärvetenskapligt ämne med konstnärlig inriktning, och en inspirerande miljö är en förutsättning för innovation och konstnärligt skapande.

Gastronomi är platsanknuten som få andra ämnen. Valet av plats är en viktig förutsättning för att lyckas med gastronomiska projekt. Medarbetare, studenter, forskare och gästföreläsare har poängterat den kreativa atmosfär som råder vid Campus Grythyttan. Geografisk placering är inte bara en fråga om fysisk lokalisering, det handlar också om professionalitet, nätverk och tradition. Grythyttan har etablerat en identitet under det nära halvsekel som platsen varit känd i gastronomiska sammanhang.

Institutionens alumnstudenter återfinns inom såväl svensk som internationell gastronomi och har i sin gärning gett global status åt Sverige och lärosätet.

3 Det svenska måltidsundret har blivit verklighet genom en ny akademiskt utbildad generation av måltidshantverkare som lärt sig att analysera gastronomiska upplevelser på ett metodiskt och hållbart sätt. Campus Grythyttans alumnistudenter har genom sina nätverk och praktiska erfarenheter från kök och matsal blivit inspiratörer för såväl svensk primärproduktion av livsmedel, livsmedelsindustri som dagligvaruhandel och besöksnäring och är synliga i den mediala världen. Genom en 30-årig tradition inom gastronomisk forskning har det kunnat utvecklas europeiska och internationella nätverk med tvärvetenskapliga forskningskontakter.

En annan viktig faktor för utbildningen och forskningen är kokboksmuséet som bland annat innehåller hovtraktören Tore Wretmans samling, omgärdad av måltidsbiblioteket med mer än 40 000 ämnesanknutna böcker. Tack vare Gourmand World Cookbook Awards har internationella kontakter utvecklats inom måltidslitteraturens område och svenska kokboksförfattares alster har kunnat översättas och sprida kännedom om det svenska måltidsundret. Biblioteket är ett av världens tio främsta i sitt slag.

Att flytta till Örebro innebär att kopplingen till en 50-årig gastronomisk tradition går förlorad, utbildningen tappar sin geografiska förankring och därmed sin identitet. En flytt skulle medföra att verksamheten hamnar på en gastronomisk icke-plats.

Det fysiska avståndet till moder­universitetet är av underordnad betydelse då pandemin visat att den digitala tillvaron kan bjuda på möjligheter till undervisning av studenter i skilda världar.

I en resolution beslutad av Europaparlamentet fastställs att Europa har ett gastronomiskt arv att ta ansvar för. Beslutet har ratificerats av EU:s 27 medlemsstater vilket innebär att utbildningen står på politisk stabil grund. Den svenska Gastronomiska Akademien och Måltidsakademien har arbetat fram ett dokument – Symbolum – om hur Sverige kan profilera en akademisk grundutbildning och forskning i en europeisk kontext inför framtiden. Dokumentet har förankrats i den Europeiska Gastronomiska Akademien och den Internationella Gastronomiska Akademien. Dessa akademier besökte Skandinavien våren 2018 och genomförde bland annat ett mycket uppskattat besök vid Campus Grythyttan.

Med en kommunal och regional strategi och vilja att skapa ett restaurang­gymnasium med riksintag intill Campus Grythyttan kan orten bli ett av Europas mer kompletta utbildningscentrum inom besöksnäringen – ett nordiskt gastronomiskt hem.

Sverige är det enda landet i världen med en statligt finansierad akademisk utbildning för yrkesverksamma kockar, servitörer och sommelierer. Låt Måltidens Hus i Norden förbli en inspirationskälla och ett centrum för måltidens estetiska gestaltning på universitetsnivå även i framtiden.

 

 

Ämnen i artikeln

Örebro
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt