Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

"En forskningskultur där internationell publicering inte alls värderas"

Att diskutera kvalitet i forskningen väcker alltid starka känslor i forskarsamhället. Att så är fallet visar sig tydligt hos de som kritiserat min artikel om att stora delar av den forskning som beviljas omfattande anslag av Vetenskapsrådet saknar internationell exponering (DN 15/8).

Samtliga (Håkan Boström, Arne Jarrick, Gustaf Nelhans och Björn Hammarfelt) hävdar att jag påstått att kvalitet i forskning kan mätas med antal citeringar. Upprördheten har uppenbart gått ut över förmågan att läsa innantill eftersom jag i artikeln skriver att ”jag tillhör inte dem som hävdar att en forskare som har fyratusen citeringar håller dubbelt så hög kvalitet som den som har tvåtusen citeringar”.

Vad jag använt citeringsanalysen till är något annat, nämligen att visa det inom delar av svensk humanistisk-samhällsvetenskaplig helt saknas ambition att exponera sin forskning inför det internationella forskarsamhället. Låt mig ta ett exempel. Den mest använda databasen över internationella vetenskapliga tidskrifter innehåller över sjuttio tidskrifter som har ordet ”history” i sin titel.

Det saknar således inte internationella tidskrifter att publiceras sig i för svenska historiker. Men i genomsnitt publicerar den svenske historieprofessorn en artikel i dessa tidskrifter vart 25:e år! Det betyder att man skapat en forskningskultur inom ämnet där internationell publicering inte alls värderas.

Min argumentation är mycket modest – skriv gärna stora böcker på svenska men publicera en sammanfattning i en artikel för internationell publicering så att de högkvalitativa resultaten kan komma kollegerna världen över till del.

Bo Rothstein

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.