Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-03-26 04:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/en-friare-lonesattning-kan-krava-begransad-konfliktratt/

DN DEBATT

DN Debatt. ”En friare lönesättning kan kräva begränsad konflikträtt”

Modellen klarar inte att hantera justeringar av relativlöner mellan olika sektorer och grupper, inklusive kvinnodominerade yrken. Detta är bakgrunden till politikers förslag om riktade lönehöjningar för lärare, sjuksköterskor och poliser, skriver Nils Karlson.
Foto: Hampus Lundgren

Ny modell behövs. Den svenska modellen har fungerat vad gäller kostnadskontroll, men har inbyggda fel. Den starka samordningen leder till höga ingångslöner, lönesammanpressning och svårigheter att justera relativlönerna för olika grupper. Lösningen är sannolikt att begränsa vår unikt generösa konflikträtt, skriver Nils Karlson, Ratio.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.