Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-08-08 02:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/en-importtull-skulle-vara-ineffektiv-och-utlosa-motatgarder/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”En importtull skulle vara ineffektiv och utlösa motåtgärder”

REPLIK DN DEBATT 15/7.

Jessica Stegrud (SD), Europaparlamentariker: Det är bättre att satsa på teknikutveckling än en koldioxidtull. 

Ekonomerna Anders Olshov och Håkan Pihl argumenterar för införandet av en ”koldioxidtull”, en sorts importtull på industrivaror. Detta ska ge europeiska företag en konkurrensfördel över konkurrenter i exempelvis Kina, som har lägre miljöambitioner.

Som en åtgärd att nå kommissionens mycket högt ställda utsläppsmål, exempelvis klimatneutralitet till 2050, skulle en importtull vara ineffektiv. Det råder inget tvivel om att åtgärden skulle underkännas som protektionistisk av WTO, vilket skulle resultera i långa förhandlingar och även utlösa motåtgärder från EU:s handelspartners. Det skulle hämma världshandeln och den globala tillväxten, vilket i sin tur skulle utgöra ett stort hinder för fattigdomsbekämpningen.

Frågan är inte oväsentlig, givet att omkring en miljard av världens befolkning lever i energifattigdom och ofta på svältgränsen. För länder som kämpar med fattigdom är mat på bordet helt enkelt viktigare än klimatmål. Och så länge kolet utgör den billigaste vägen mot bättre välfärd kommer den att nyttjas, oavsett EU:s klimatambitioner.

Ett tydligt exempel på detta är Kina som i denna stund reagerar på den globala recessionen med att storsatsa på just – kolkraft. Enligt Ottmar Edenhofer vid MCC, Berliner Mercator Institute on Global Commons and Climate Change, är faran stor att många länder följer Kinas exempel. Mindre rika länder kommer helt enkelt att prioritera sitt eget välstånd framför globala klimatmål.

Det är också oklart om det verkligen går att med precision beskatta just koldioxid-intensiva produkter. Handelsflöden och beroendet av olika komponenter i en produkt är i dag komplexa och företagen skulle snabbt hitta vägar ett kringgå selektiva tullar. Vi skulle även upptäcka att många varor varken produceras eller konsumeras i Europa och därmed inte påverkas av europeiska åtgärder. Dessutom skulle själva kontrollen av ”fossila” delkomponenter och varor kräva en omfattande byråkrati.

Frågan är hur vi ska se på EU:s roll i en global strävan mot mindre miljöpåverkan, givet att EU:s andel av världens befolkning är avtagande. Afrikas befolkning anses till exempel öka med mer än en miljard fram till 2050, människor som självklart kommer att eftersträva ökat välstånd.

Olshov och Pihl ser problemet med att ensidigt hämma den europeiska industrin och vill därför sätta betsel på industrierna utanför EU med hjälp av tullar. Mitt och Sverigedemokraternas alternativ är istället att skapa gynnsamma förutsättningar för europeisk industri och göra den konkurrenskraftig på världsmarknaden. Någon ensidig importtull på industriprodukter kommer vi inte att ställa oss bakom.

I nästa skede kan vi exportera både miljövänliga produkter och miljövänlig teknik, där våra företag i många avseenden redan är världsledande. Då vi inte tror på devisen att ”övriga världen kommer följa efter om vi bara visar vägen” är det bättre att satsa på teknikutveckling. Först när någon kan erbjuda billiga, storskaliga fossilfria alternativ kommer mindre bemedlade länder ta efter.

Ämnen i artikeln

Klimatet
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt