Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

“En missbrukare som dött kan aldrig rehabiliteras”

Vi, som har egna och varierande erfarenheter av beroende- och missbrukproblematiken, arbetar efter den enkla – men för vissa, tyvärr uppenbarligen svårbegripliga sanningen – att en död missbrukande människa aldrig kan rehabiliteras, vilket däremot en levande kan, skriver representanter för klient- och brukarorganisationer i en replik.

DN Debatt 9/10 framför de två moderata politikerna Isabella Jernbeck och Anti Avsan kritik mot att heroinberoende människor kan erbjudas kontrollerad substitutionsbehandling med läkemedlet subutex.

För att stödja sin argumentering påstår de upprepade gånger att människor med tidigare egna erfarenheter av missbruk och beroende motsätter sig läkemedelsassisterad behandling till heroinberoende personer. Detta är inte sant. En stor majoritet av tidigare klienter, patienter och deras organisationer stöder ett brett och varierande utbud av rehabiliteringsinsatser för alkohol- och narkotikaberoende människor. Substitutionsbehandling är bara en av många insatser i ett pluralistiskt vårderbjudande där exempelvis 12-stegs- och KBT-programmen också ingår för att nämna ytterligare metoder som artikelförfattarna själva lyfter fram.

Klient- och brukarorganisationer arbetar efter den enkla – men för vissa, tyvärr uppenbarligen svårbegripliga sanningen – att en död missbrukande människa aldrig kan rehabiliteras, vilket däremot en levande kan. Sverige och dess narkotikapolitik har mycket litet att vara stolt över när det gäller narkotikarelaterad dödlighet i jämförelse med många övriga EU-länder. I just det perspektivet är förslaget från Missbrukutredningen, ”Bättre insatser vid missbruk och beroende” (SOU 2011) ett stort steg framåt, då den skalat bort mycket av den dogmatism och moralism som har kännetecknat den svenska narkotikapolitiken de senaste decennierna. Vi undertecknade personer och organisationer – med egna och varierande erfarenheter av beroende- och missbrukproblematiken – är för en restriktiv alkohol- och narkotikapolitik men inte en ineffektiv, inhuman och därmed också förtryckande och repressiv sådan.

Alec Carlberg, ordförande Rainbow Sweden – klientrörelsen paraplyorganisation
Birgitta Englund, verksamhetschef Stiftelsen Hagbyhemmet
Helena Frisk, ordförande Verdandi
Claes Heijbel, ordförande Convictus
Bill Jönsson, ordförande Huddingelänkarna
Namu Nambiar, ordförande Basta Arbetskooperativ
Bo Holmberg, utvecklingschef Prima Gruppen
Peter Söderlund, ordförande X-CONS
Sonja Wallbom, ordförande Riksförbundet för hjälp åt narkotika- och läkemedelsberoende, Rfhl

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.