Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Ensamkommande ska inte straffas av regeringens brister”

Annie Lööf vid pressträffen om att partiet kritiserar men släpper igenom regeringen förslag om ensamkommande flyktingbarn.
Annie Lööf vid pressträffen om att partiet kritiserar men släpper igenom regeringen förslag om ensamkommande flyktingbarn. Foto: Akvelina Smed/TT.

DN DEBATT 29/4. De unga ensamkommande ska inte straffas för att regeringen byggt upp ett oöverskådligt och dåligt genomarbetat regelverk. Därför kommer vi att släppa igenom regeringens förslag. När den tillfälliga lagen upphör 2019 är det nödvändigt med en ny överenskommelse över blockgränsen, skriver Annie Lööf (C) och Johanna Jönsson (C).

En av de stora frågorna inför valet 9 september är migrationspolitiken. Debatten är stundtals mycket het. Men vad är det egentligen som hänt de senaste åren? Och hur ska vi finna en hållbar väg framåt?

Hösten 2015. Europa ser en av de största flyktingströmmarna i modern tid. Många av dessa kom till Sverige. Under en period kom det uppemot 10.000 människor i veckan. Detta satte ett hårt tryck på hela samhället, på mottagande, skolor, bostadsmarknaden och andra välfärdssystem. Ett sådant stort mottagande på så kort tid klarar inte våra system av att hantera.

Det fanns samtidigt en stark politisk vilja att möta de utmaningar Sverige ställdes inför denna höst. Snabbt och beslutsamt träffades en bred överenskommelse om stora förändringar i migrations- och integrationspolitiken mellan allianspartierna och regeringen. Men bläcket hade knappt hunnit torka förrän regeringen valde att hasta vidare med nya förslag om att bland annat stänga Öresundsbron och lägga fram en ny tillfällig asyllag på EU:s miniminivå. Centerpartiet var ett av få partier som visade på en annan väg framåt och avvisade detta hastverk, som fick stark kritik av i princip alla remissinstanser och lagrådet.

Sverige ska ge människor möjlighet att söka asyl enligt de internationella konventioner vi skrivit under.

Den tillfälliga asyllagen har visat sig få svåra konsekvenser bland annat för ensamkommande unga som kommit i kläm mellan den nya lagstiftningen och orimligt långa handläggningstider hos myndigheterna. I stället för att göra ett verkligt omtag, som Centerpartiet har föreslagit, har regeringen valt att lägga fram ett nytt lappverk för att unga som drabbats av den bristfälliga lagstiftningen ska få en ny chans.

Centerpartiet har i detta läge valt att ta ansvar när regeringen, genom att införa dåligt underbyggda tillfälliga lagar och genom att inte agera tidigare, har försatt tusentals unga i en mycket utsatt situation. De humanitära och medmänskliga konsekvenserna för de som berörs skulle bli för stora om lagen stoppades. De unga ensamkommande ska inte straffas för att regeringen byggt upp ett oöverskådligt och dåligt genomarbetat regelverk.

Centerpartiets linje har konsekvent varit att de ensamkommande som var minderåriga när de kom och som har drabbats av den tillfälliga lagen och Migrationsverkets långa handläggningstider ska få en ny chans. Under den långa tid som har gått har många rotat sig i det svenska samhället. Enskilda människor, skolor, kyrkor och idrottsföreningar har alla ställt upp för att ge dem en värdig tillvaro och en väg in i det svenska samhället.

Vår samlade bedömning efter att ha lyssnat in remissinstanser, lagrådet och människor runt om i Sverige, var därför att vi kommer släppa igenom den här lagen.

Sverige behöver ha kapacitet att integrera människor som kommer hit. Det höga tryck på välfärden som uppstår när tiotusentals människor söker sig till Sverige på kort tid har ställt krav på ett effektivare mottagande och snabbare integration. Detta är en uppgift som dagens vänsterregering fullständigt misslyckats med. Det är helt avgörande att vi blir mycket bättre på att ta tillvara den kompetens som kommer till Sverige, samtidigt som vi ska visa att vi har förväntningar på dem som kommer hit.

Mycket har hänt sedan 2015. Under de senaste åren har många partier, inte minst Socialdemokraterna och Miljöpartiet, vänt kappan efter vinden. Alla partier i riksdagen har vid något tillfälle valt att frångå principen om en på förhand förutsägbar lagstiftning på migrationsområdet. Detta är den fjärde tillfälliga lagen på migrationsområdet på två år. Efter detta beslut måste vi få långsiktighet och förutsägbarhet.

När den tillfälliga lagen upphör 2019 behöver vi en ny överenskommelse över blockgränsen. Det är nödvändigt för att få en förutsägbar och ansvarsfull migrationspolitik. Att fortsätta med tillfälliga lagstiftningar som drivs igenom med hoppande majoriteter som Socialdemokraterna och Miljöpartiet gjort under denna mandatperiod är varken hållbart eller ansvarsfullt.

Centerpartiet kommer efter valet i höst att driva på för att en sådan överenskommelse kommer på plats. Det är också viktigt för att Sverigedemokraterna inte tar en minoritetsregering i gisslan i migrationsfrågorna, med nya ogenomtänkta beslut som följd.

Vi måste få bättre system på plats som gör att de som kommer hit snabbare kan få trygghet och bidra till samhället. Vi behöver korta vägen till jobb, språk och förbättra hela integrationsprocessen. En ny bred överenskommelse behöver bygga på flera grundbultar:

1

Värna asylrätten. Sverige ska ge människor möjlighet att söka asyl enligt de internationella konventioner vi skrivit under. Det betyder inte alls att alla människor som söker asyl i Sverige ska få stanna, men den som bedöms ha asylskäl ska kunna få skydd här.

2

Snabbare asylprocess med första bedömning inom några veckor. De senaste årens långa väntetider har medfört stora mänskliga lidanden samtidigt som det försämrat integrationen och kostat mycket pengar. Migrationsverket måste bli långt mycket mer effektiva. Vi föreslår, i likhet med mottagandeutredningen 2018, att en första bedömning av asylansökningarna ska göras inom några veckor. Därefter beslutas om den sökande ska påbörja en riktig asylprocess eller om fokus ska ligga på återvändande.

3

Snabbt återvändande för dem som nekas asyl. Sverige behöver bli snabbare på att avvisa de människor som uppenbart inte har asylskäl. Genom att göra en första genomläsning av ansökningarna inom några veckor kommer den stora majoriteten som inte får asyl kunna avvisas innan de hunnit rota sig i landet.

4

Språkundervisning och samhällsintroduktion från dag ett. För de människor som får stanna efter den första bedömningen ska en ordnad och aktiv integration ta vid direkt. Det handlar om en introduktion till språket, hur svenska samhället fungerar, vilka lagar och regler som gäller i Sverige. Avgörande är också en snabb kontakt med arbetsmarknaden.

5

Fokus på integration. Sverige måste bli mycket bättre på att visa att vi både tror på människor som kommer hit och att vi har förväntningar på dem. Förväntningar på att människor anstränger sig för att lära sig språket och försörjer sig själva, men också reformer som innebär bättre förutsättningar till praktik och jobb. Att få ett första jobb och lära sig språket på jobbet är en avgörande nyckel att komma in i det svenska samhället.

Centerpartiet kommer beslutsamt att fortsätta att driva på för en långsiktig bred migrationspolitisk överenskommelse. Denna behöver, precis som Allianspartierna gemensamt deklarerade för två månader sedan, ha sin utgångspunkt i den breda migrations­överenskommelsen från 2015. Det måste bli ett slut på det lappande och lagande genom tillfälliga lagar i migrationspolitiken som regeringen vid ett flertal tillfällen under mandatperioden lagt fram på riksdagens bord.

Detta är nödvändigt både för det svenska samhället, och för de människor som flyr krig, konflikter och förtryck i sina hemländer. En ny bred överenskommelse behöver förena medmänsklighet med ordning och reda. Vi behöver finna vägen till snabbare integration med mycket tydligare krav och förväntningar på de människor som kommer hit. Detta skulle ta Sverige framåt i både integrations- och migrationspolitiken.

DN Debatt.29 april 2018

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.