Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 08:57

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/er-ohederliga-journalistik-skadar-mig-som-forskare/

DN DEBATT

DN Debatt. "Er ohederliga journalistik skadar mig som forskare"

Bo Rothstein till attack: Journalister stjäl kallsinnigt forskares kunskaper och idéer utan att ange någon källa. När nyhetsjournalister driver kampanj vill de inte själva stå för sin åsikt. De jagar i stället fram en expert som de kan gömma sig bakom. Har jag i denna expertroll fel ståndpunkt får jag inte vara med. Då ringer journalisten vidare tills den hittar någon mindre nogräknad kollega. Tvärtom förhåller det sig med journalisternas hantering av resonemang runt aktuell forskning. Då låtsas journalisterna att de tänkt själva trots att de stulit forskares uppslag och idéer. På DN är detta tydligen praxis. Jag ser en brist på hederlighet och etik som skadar mig som forskare och därför påverkar min vilja att framöver bistå med kunskaper och information. Det skriver statsvetarprofessor Bo Rothstein.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.