Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2019-12-09 07:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/etablerade-sanningar-i-politiken-galler-inte-langre/

DN Debatt

DN Debatt. ”Etablerade sanningar i politiken gäller inte längre”

Nu börjar arbetet inför nästa val, 2014. Bland några av de etablerade partierna innebär det sannolikt obekväma ifrågasättanden och rejäla omdaningar, skriver Anders Lindholm. Foto: Tommy Pedersen, Fredrik Persson / Scanpix
Mellan januari 2008 och valdagen den 19 september svängde väljaropinionen kraftigt och ungefär 13 procent av väljarkåren bytte politiskt block. Hur är det möjligt? Den enskilt viktigaste förklaringen är sannolikt väljarnas låga och sjunkande grad av politisk identitet. Av 1.000 röstberättigade svenskar – som tillfrågades i början av oktober av Demoskop – uppgav 34 procent att de saknar ideologisk grund. Bland dem under 30 år är hälften utan ideologi. De väljare som partierna lyckades övertyga i årets val kan inte förväntas vara lojala. Inför nästa val 2014 måste de övertalas på nytt, skriver Anders Lindholm.
Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in