Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-09 14:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/ett-erkannande-av-palestina-har-stod-av-var-tids-folkratt/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Ett erkännande av Palestina har stöd av vår tids folkrätt”

Sverige röstade ja när Palestina den 29 november 2012 fick status som ”non-member observer state” i FN, vilket logiskt verkar betyda att Sverige redan då ansåg att Palestina var en stat, skriver Bring, Mahmoudi och Wrange. Här ses den palestinska presidenten Mahmoud Abbas efter FN-omröstningen.
Foto: Nasser Shiyoukhi

Symboliskt men inte gigantiskt steg för Sverige. Palestinierna hade haft en effektiv statsbildning om det inte varit för Israels olagliga ockupation, och Israel har ingen folkrättslig rätt som kan kränkas av att det bildas en palestinsk stat. Därför bör Palestina kunna erkännas, skriver tre ledande folkrättsexperter.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte

Läs gratis i 100 dagar!

Alla artiklar gratis i 100 dagar, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.