Muf: ”Vi vill ha ett nytt samhällskontrakt byggt på egenförsörjning” - DN.SE
Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Ett nytt samhällskontrakt byggt på egenförsörjning”

På helgens förbundsstämma beslutade Muf att hålla fast vid idén om öppenhet men slog fast en ny bidragspolitik. Den bygger på att varje människa är fri att söka lyckan här, men ingen kan räkna med att bli försörjd av andra, skriver artikelförfattarna.
På helgens förbundsstämma beslutade Muf att hålla fast vid idén om öppenhet men slog fast en ny bidragspolitik. Den bygger på att varje människa är fri att söka lyckan här, men ingen kan räkna med att bli försörjd av andra, skriver artikelförfattarna. Foto: Foto TT

Ny bidragspolitik. Vi tar kraftigt avstånd från Moderaternas förslag om flyktingpaus. Rätten att få fly krig, förtryck och misär är okränkbar. Men ingen ska kunna komma till Sverige och leva på bidrag. Vi vill att vuxna nyanlända ska bekosta sina migrations- och integrationskostnader genom lån, skriver Benjamin Dousa och Sofia Fölster, Muf.

Sverige befinner sig i en orolig omvärld där populism, globaliseringskritik och slutenhet breder ut sig. Västerländska länder har valt att försvara välfärdsförmåner för alla framför rörlighet och öppenhet.

Nu behövs ett nytt samhällskontrakt där människor förväntas göra rätt för sig, men där samhället heller aldrig sviker. Det främsta moderata värdet är tron på människans egen kraft, oavsett om det gäller skola, kultur eller migration. Men för att nå ett friare samhälle krävs ett nytt samhällskontrakt som bygger på egenförsörjning.

Fler och fler länder i Europa sluter sig nu mot omvärlden. Populistiska partier med stängda gränser som huvudfråga är på framfart på många håll. Båda presidentkandidaterna i USA går till val på att stoppa och avveckla flera frihandelsavtal. Sverige ligger på EU:s miniminivå för asylrätten. Trenden är oroväckande för oss som växt upp i en global värld där vi tagit möjligheten att få röra oss fritt för given.

Helomvändningen i opinionen beror på att politiker varit oförmögna att sätta en gräns för skattebetalarnas påtvingade generositet. Det går inte att kombinera öppenhet med höga bidragsnivåer som kravlöst fördelas till allt och alla. Det kändes inte minst förra hösten, och nu når krisen även kommuner och landsting. Moderata ungdomsförbundet har alltid slagits för lägre skatter, tyvärr är uppförsbacken nu brantare än på länge. Konsekvenserna av en misslyckad integrationspolitik kommer att leda till en eskalerande kostnadsökning där en genomsnittlig kommun kan tvingas höja skatten med 2 kronor fram till 2019 enligt SKL:s beräkningar.

I stället för att acceptera ett Sverige som avskärmas mot omvärlden presenterar Moderata ungdomsförbundet ett nytt samhällskontrakt byggt på egenförsörjning. Vi vägrar att se på när individuella friheter nedmonteras till förmån för en generell välfärdsstat. Ingen människa ska kunna räkna med att komma till Sverige och leva på bidrag som skattebetalarna bekostar. Det är en principiell hållning, men också enda sättet för ett land att stå öppet mot omvärlden i en tid med stora folkvandringar.

Moderata ungdomsförbundet har under helgen haft förbundsstämma där vi beslutade att fortsatt hålla fast vid idén om öppenhet men vi slog också fast en ny bidragspolitik. Den bygger på att varje människa är fri att söka lyckan här, men ingen kan räkna med att per automatik bli försörjd av andra. Offentliga migrations- och integrationskostnader ska ses som en investering för den enskilde som får forma sin egen framtid. Det medför en maktförflyttning där nyanlända själva kan bestämma vilka av alla, mer eller mindre effektiva, stödinsatser man vill betala för i stället för att tvingas in i ett likriktat system.

Helomvändningen i opinionen beror på att politiker varit oförmögna att sätta en gräns för skattebetalarnas påtvingade generositet. Det går inte att kombinera öppenhet med höga bidragsnivåer som kravlöst fördelas till allt och alla.

Förväntningar och krav förutsätter en arbetsmarknad utan murar. Nyanlända förpassas i dag till arbetslöshet eller en växande svart arbetsmarknad eftersom trösklarna in i gemenskapen är för höga. Även människor med starka drivkrafter att komma i arbete faller mellan stolarna när kostnaden att anställa här är bland de högsta i världen. Enkla jobb finns knappt och även nyanlända som hittar arbete riskerar utvisning till följd av orimliga byråkratiska krav.

Den andra delen av samhällskontraktet är att politiken bidrar med sin del. Oavsett i vilken del av Sverige man bor så ska staten kunna garantera trygghet och goda förutsättningar att skapa sig en framtid. Ingen ska behöva vara orolig för att gå på festival och det får inte finnas platser i vårt land där man inte vågar hålla den man älskar i handen. Då har Sverige misslyckats. Trygghet ska gälla överallt. Man ska göra sin plikt, men också kräva sin rätt.

Vi föreslår ett nytt samhällskontrakt byggt på tre bärande principer:

Foto: DN Alla ska få röra sig fritt. Idén om fri rörlighet är en grundsten i Moderata ungdomsförbundets ideologi. Det är för att öppenhet inte bara ger människor på flykt en utväg, det ger också människor en chans att göra klassresor. Rätten att få fly krig, förtryck och misär över nationsgränser är lika okränkbar som rätten att få springa ifrån ett överfall inom det egna landet. Vi tar kraftigt avstånd från Moderaternas förslag om flyktingpaus och vill dessutom lätta upp reglerna för arbetskraftsinvandring. Det ska inte vara möjligt att utvisa egenförsörjande förvärvsarbetare för att de tjänar några hundralappar för lite eller inte sökt sin tjänst på ett enligt byråkratin korrekt sätt.

Foto:  Gör din plikt. Det nya samhällskontraktet måste bygga på egenförsörjning. Genom egen ansträngning förväntas man göra rätt för sig. Bidragssystem ska inte tas för givet, utan bara finnas tillgängligt för de som kvalificerat sig genom att jobba och betala skatt. Dessutom vill Moderata ungdomsförbundet att vuxna nyanlända själva ska bekosta sina egna offentliga migrations- och integrationskostnader, som bostad och SFI, genom lån. På så sätt kan vi kraftigt få ned kostnaderna och samtidigt skapa starka drivkrafter att komma i arbete så snabbt som möjligt. Har man som affärsidé att permanent försörja sig på andras bekostnad så ska man inte tjäna på vår politik.

Foto:  Kräv din rätt. Med skyldigheter följer också rättigheter. Man ska kunna förvänta sig att lag och ordning upprätthålls i hela Sverige. Uppklaringsgraden för vardagsbrott som skadegörelse, inbrott och misshandel, har dramatiskt sjunkit de senaste åren. Risken att bli utsatt skiljer sig dessutom markant beroende på postadress vilket har gjort trygghet till en plånboksfråga. Därutöver ska man kunna lita på att politiker inte hindrar människor från att få jobb. Alla riksdagens partier pratar om enkla jobb, men ingen levererar. Tjänster som personer utan utbildning kan genomföra tillåts inte existera på grund av regleringar, skatter och höga lägstalöner som drivs upp av facken. Den svenska modellen har spelat ut sin roll eftersom arbetsmarknadens tredje part – de arbetslösa – inte får sitta med när besluten fattas. Vi vill istället se en ny anställningsform för unga, nyanlända och långtidsarbetslösa där lägstalönerna är avsevärt lägre.

Det moderata engagemanget handlar om att få politiken ur vägen så mycket som möjligt. Vi tror på människans förmåga att stå på egna ben. Vår uppgift i svensk politik är att riva hinder för människor att nå sina drömmar oavsett om man redan är här eller på väg hit. Det senaste året har våra ideal fått flera stora bakslag. För att Sverige ska återvända till den rätta kursen föreslår vi därför ett nytt samhällskontrakt som bygger på egenförsörjning.

DN Debatt.3 november 2016

Läs fler artiklar på DN Debatt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.