Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-09-23 19:00

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/eu-forslaget-om-minimiloner-minskar-inte-fattigdomen-i-europa/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”EU-förslaget om minimilöner minskar inte fattigdomen i Europa”

REPLIK DN DEBATT 14/9.

Abir Al-Sahlani (C): Det finns inga bevis för att minimilöner ökar den sammantagna inkomstnivån per capita.

EU-kommissionens ordförande Ursula von der Leyen skriver att EU inte kommer tvinga Sverige att införa minimilöner. Men trots det så kommer EU-kommissionen att gå vidare med skarp politik på området. Det är vare sig ansvarsfullt eller en effektiv fattigdomsbekämpning. Centerpartiet uppmanar EU-kommissionen att slänga förslaget med minimilöner i papperskorgen.

Sedan lanseringen av förslaget i mitten av januari har många med mig lyft ett varningens finger åt förslaget med minimilöner. Det handlar inte om att vi aktivt vill motarbeta drägliga arbetsvillkor och löner, utan snarare tvärtom. Vår rädsla grundar sig i att de som behöver rättvisa villkor allra mest kommer stå tomhänta när lovsångerna om ökad välfärd och ekonomisk trygghet motbevisats.

Att reformen är på bordet är egentligen inte konstigt, för det finns en verklig och reell fattigdom, i Europa och i Sverige. Det finns människor som, trots ett jobb och en inkomst, inte har tillräckligt med pengar. Det råder inget som helst tvivel om den saken. Men att tro att en lagstadgad minimilön är svaret på ett komplext samhällsproblem är både naivt och felaktigt.

Även Eurofound, EU-kommissionens egen myndighet på området, menar att införandet av ett minimilönssystem har en väldigt begränsad inverkan för människor som lever under fattigdomsliknande villkor.

För det första är EU:s inblandning på arbetsmarknadsområdet en stark underminering av den svenska arbetsmarknadsmodellen. När EU-kommissionen nu säger att Sverige ska undantas reglerna så ger de oss rätt, men garantierna är inte värda mycket. Problemet med garantierna är att de är politiska och inte juridiska eller legala. Det är just ett sådant scenario som påverkade den svenska modellen med lex laval och som vi är rädda för ska hända igen. Det räcker inte med dessa löften om man inte tydligt kommunicerar att europeiska minimilöner inte kommer bli ett bindande EU-direktiv

Men inte bara att reformen om europeiska minimilöner är ett reellt hot mot den svenska arbetsmarknadsmodellen, reformen kommer inte att nå det som den vill, att begränsa fattigdomen i Europa. Exempelvis skulle en införd minimilön, på den nivå som uppgifterna pekar på, det vill säga 60 procent av ett lands medianlön, innebära en löneökning i Rumänien på motsvarande 1,6 procent. Det är knappast så att socialt utsatta personer i landet skulle få det märkbart bättre av en sådan försumbar ökning.

Europa måste lägga krutet på områden där EU har rätt att bestämma, vilket inte innefattar medlemsstaternas lönesättning.

På andra sidan Atlanten har debatten om minimilöner florerat länge. Därför har flera forskare studerat frågan om hur införda minimilöner påverkas av andra faktorer. Ett exempel är restaurangbranschen, när minimilönerna höjdes kompenserades nästan hela lönekostnaden av höjda priser. Även Eurofound, EU-kommissionens egen myndighet på området, menar att införandet av ett minimilönssystem har en väldigt begränsad inverkan för människor som lever under fattigdomsliknande villkor. Myndigheten säger i klartext att det inte finns bevis att minimilöner ökar den sammantagna inkomstnivån per capita.

Under den rådande coronakris bör EU-kommissionen lägga resurser på initiativ som de facto spelar en avgörande roll för människors välfärd. Att garantera den fria rörligheten inom Europa och minska hindren på den inre marknaden är saker som alltid måste prioriteras, inte minst nu. Även stora investeringar för att förbättra infrastrukturen, stimulera den gröna omställningen och stärka digitaliseringen bör fokuseras.

Europa måste lägga krutet på områden där EU har rätt att bestämma, vilket inte innefattar medlemsstaternas lönesättning. Oavsett hur bra det låter, så kommer inte en europeisk minimilön stävja fattigdom. Inte nu i Coronakrisens tid och inte imorgon när en ny vardag tar form. Så snälla EU-kommissionen, släng idén om en minimilön i papperskorgen en gång för alla.

Ämnen i artikeln

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt