Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-09 13:31

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/europa-behover-en-ny-och-stramare-stabilitetspakt/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Europa behöver en ny och stramare stabilitetspakt”

Socialdemokraterna: Fler regeringar som tar ansvar för de offentliga finanserna är vad Europa behöver. Därför måste stabilitets- och tillväxtpakten göras stramare. Att ha överskott i finanserna är av största betydelse för att få hög tillväxt och fler jobb. Runtom i Europa väntar tuffa budgetsaneringsprogram. I Sverige har vi liknande erfarenheter från 1990-talet. Vår sanering av de svenska statsfinanserna ledde till att statsskuldens andel av BNP sjönk från 77 till 44 procent mellan 1994 och 2006. Eurokrisen har blottlagt svagheter i valutaunionen. För de länder som bryter mot pakten måste kännbara konsekvenser vänta. EU:s stora medlemsländer ska inte, så som tidigare har skett, få komma undan om de missköter sig, skriver Mona Sahlin och Thomas Östros.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.