Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-04-02 09:54

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/eva-lundgrens-granskare-saknar-kompetens-for-uppgiften/

DN DEBATT

DN Debatt. "Eva Lundgrens granskare saknar kompetens för uppgiften"

I den tradition hon arbetar har ett begrepp som falsifiering inte någon större mening, skriver 14 forskare. Uppsala universitets granskning av Eva Lundgrens forskning är högst diskutabel. Om universiteten räddhågset hänger ut kontroversiell forskning försämras möjlig­heterna till nytänkande och kritisk forskning. Är det forskning som inte upprör någon vi vill ha? När granskarna dessutom i stor utsträckning saknar kompetens på Eva Lundgrens forskningsfält blir det problematiskt. I den tradition hon arbetar kan man inte neutralt pröva teser, där har ett begrepp som falsifiering inte någon större mening, skriver professorerna Maud Eduards, Johanna Esseveld och Inger Lövkrona tillsammans med elva andra forskare.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till midsommarafton.

Alla artiklar gratis fram till 23 juni, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.