Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-09-22 13:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/fack-och-foretag-i-allians-mot-sparkade-anstallda/

DN DEBATT

DN Debatt. "Fack och företag i allians mot sparkade anställda"

Avskedade kvinnor tar strid: Turordningsreglerna förhandlas bort för dem som inte är med i facket. Fem kvinnor som inte var med i HTF fick sparken på grund av arbetsbrist, trots att fyra av dem borde ha fått stanna kvar enligt principen "sist in, först ut". I uppgörelsen mellan facket och företaget gick de icke-fackanslutna miste om ekonomisk ersättning. De oorganiserade kvinnorna nekades att själva förhandla om sina uppsägningsvillkor. Arbetsrättsliga bestämmelser som gör skillnad på folk och folk kränker föreningsfriheten och de mänskliga rättigheterna. Rätten att inte vilja vara med i en förening borde grundlagsskyddas, skriver Clarence Crafoord och Gunnar Strömmer i organisationen Centrum för rättvisa.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis till lucia.

Alla artiklar gratis fram till 13 december, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

  • DN.Prio

    Dagligt nyhetsbrev med handplockad läsning

  • DN.se

    Obegränsad tillgång till alla artiklar på DN.se

  • e-DN

    Tidningen i digital version (Ingår första 30 dagarna)

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.