Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-21 09:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/fackets-medlemmar-vill-ha-fria-och-granskande-tidningar/

DN Debatt

DN Debatt. ”Fackets medlemmar vill ha fria och granskande tidningar”

En hård strid mellan två olika synsätt på medlemstidningarnas roll har det senaste året rasat inom ett av Sveriges största fackförbund, Lärarförbundet, skriver artikelförfattarna.
En hård strid mellan två olika synsätt på medlemstidningarnas roll har det senaste året rasat inom ett av Sveriges största fackförbund, Lärarförbundet, skriver artikelförfattarna. Foto: Jessica Gow/TT

DN DEBATT 23/10. En ny undersökning visar att fackförbundspressens läsare vill ha tidningar som arbetar efter journalistiska principer. Trots det lockas flera förbund, bland annat Lärarförbundet som i dag inleder sin kongress, av marknads­föringsretorikens idéer om att ”tala med en röst”. Facket måste värna demokratin och en fri åsiktsbildning, skriver styrelsen för Fackförbundspressen.

Rätta artikel

Vår demokrati behöver journalistik som granskar makthavare, förklarar komplexa samband och ger röst åt en mångfald av perspektiv. I en tid då medier pressas av fallande intäkter och angrips av auktoritära krafter måste de aktörer i samhället som värnar demokratin reflektera över hur de kan bidra till att försvara journalistiken. Det gäller inte minst fackförbunden.

De flesta fackförbund gör en viktig insats genom att ge ut en medlemstidning med kvalitetsjournalistik. Fackförbundspressen har en sammanlagd upplaga på flera miljoner exemplar och står för en stor del av den svenska arbetsmarknadsjournalistiken. Grundläggande för dess förtroende är att flertalet fackförbund valt att ge sina tidningar en självständig redaktionell ställning, så att redaktionerna är fria att ägna sig åt journalistisk granskning av såväl omvärlden som den egna organisationen.

Men den principen utmanas nu i allt högre grad av röster som förespråkar ett marknadsföringstänkande, där medlemstidningen blir ett organ för förbundsledningen och en del av en samordnad, okritisk ”medlemskommunikation”.

Förbundsstyrelsen svarar motionärerna att ”inget förbud” råder mot att granska förbundet – men att stryka det uttryckliga uppdraget skickar en tydlig signal om att sådan granskning inte är önskvärd.

När fackförbundens medlemmar tillfrågas om vilket slags tidning de vill ha blir svaret dock tydligt. Kantar Sifo har på uppdrag av föreningen Fackförbundspressen frågat yrkesarbetande läsare av fackförbundspress vad de föredrar: en tidning vars innehåll styrs av fackförbundets ledning och ligger i linje med övrig information från förbundet, eller en tidning med redaktionellt självständig ställning som fritt kan granska fackförbundets verksamhet och ledning. 10 procent föredrar en tidning som styrs av förbundets ledning. Mer än sex gånger fler, 61 procent, svarar att de föredrar att deras fackförbundstidning har en självständig ställning.

Två tredjedelar av de svarande instämmer också i att det är viktigt att medlemstidningen ger medlemmar med skilda uppfattningar möjlighet att komma till tals och att den kan belysa olika perspektiv, också sådana som är kritiska mot förbundet. Mindre än fem procent anser inte att det är viktigt.

Men trots att fackförbundspressens läsare vill ha tidningar som arbetar efter journalistiska principer och lyfter fram en mångfald av åsikter, lockas flera förbund av marknadsföringsretorikens idéer om att organisationerna borde ”tala med en röst”.

För den som inte ser någon skillnad mellan ett fackförbund och ett kommersiellt företag kan det möjligen framstå som rimligt att organisationens medlemstidning i likhet med en kundtidning enbart skulle skriva om det som ledningen för stunden vill kommunicera – och absolut inte rapportera om interna problem och ge utrymme för kritiska röster.

Men fackförbund är inte företag som säljer en produkt. De är demokratiska folkrörelser som byggs upp av medlemmar med skilda uppfattningar och perspektiv och hämtar sin kraft från deras engagemang. I sådana organisationer är en redaktionellt självständig tidning en del av den demokratiska infrastrukturen. Den utgör en arena där medlemmarna kan komma till tals, även om de har åsikter som inte delas av ledningen. Genom att granska förbundets verksamhet ger den medlemmarna de kunskaper de behöver för att kunna delta i den demokratiska processen.

Med en självständig tidning visar ett fackförbund också omvärlden att det inte räds granskning. Det väcker respekt och skapar trovärdighet i samhällsdebatten.

Medlemstidningarna ägnar sig åt betydligt mer än att bevaka förbundens inre liv. De granskar också arbets­givarna, skriver om arbetsmiljö och arbetsvillkor och ger läsarna vägledning i yrkeslivet – uppgifter som blivit allt viktigare i en tid då arbetsmarknadsjournalistik i andra medier trängts tillbaka. Att kunna göra detta utan andra hänsyn än medlemmarnas intressen och behov är nödvändigt för att vara relevant och angelägen. Utan en självständig, trovärdig journalistik hade fackförbundstidningar inte flera gånger vunnit Grävande journalisters utmärkelse Guldspaden.

En hård strid mellan de två perspektiven på medlemstidningarnas roll har det senaste året rasat inom ett av Sveriges största fackförbund, Lärarförbundet. Den har skildrats bland annat i tidningen Journalisten. I dag tisdag inleds förbundets kongress. Åtskilliga kongressmotioner uttalar stöd för medlemstidningarnas redaktionella självständighet. En av dem, som stöds av avdelningar från fem olika län, beskriver bakgrunden och formulerar argumenten för fri journalistik:

”Lärarförbundets styrelse har antagit ett redaktionellt program för tidningarna där det tidigare uppdraget att granska förbundet är borttaget. Lärarförbundets styrelse vill att Lärarförbundets kommunikationsavdelning ska samplanera med tidningarna. Detta kommer att påverka tidningarnas trovärdighet. Tidningar kopplade till en fackförening borde vara oberoende och självständiga. Tidningarna ska ge medlemmarna möjlighet till fri debatt och granskning.”

Förbundsstyrelsen pekar i sitt svar på att chefredaktörerna fortsatt är ansvariga utgivare och leder arbetet på redaktionerna. Det är för väl att Lärarförbundet inser betydelsen av detta. Men motionärernas oro är befogad.

Lärarförbundets senaste medlemsundersökning visar att de redaktionellt självständiga medlemstidningarna uppfattas som mer relevanta än den information som produceras av förbundets kommunikationsavdelning. Trots det är det ett marknadsföringsperspektiv som präglar den konsultrapport om tidningarna som ligger till grund för beslutet om ett nytt redaktionellt program, som definierar tidningarnas uppdrag. Där påstås exempelvis att ”organisationer inte har råd att låta olika kanaler måla upp olika bilder av en och samma fråga”.

Förbundsstyrelsen svarar motionärerna att ”inget förbud” råder mot att granska förbundet – men att stryka det uttryckliga uppdraget skickar en tydlig signal om att sådan granskning inte är önskvärd. Att Lärarförbundets kommunikationschef nu blivit chef över tidningarnas chefredaktörer skapar också utrymme för oklarheter om tidningarnas ställning.

Fria medier behövs mer än någonsin. Därför är det viktigt att svensk fackföreningsrörelse, inte minst ett förbund som organiserar lärare, värnar de krafter som bidrar till demokrati och fri åsiktsbildning. En viktig del i det är att slå vakt om den fria och granskande kvalitetsjournalistik som förbundens egna tidningar står för – och som deras medlemmar vill ha.

Ämnen i den här artikeln:

Mediepolitik
Fackförbund
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Alexander Armiento, chefredaktör för Publikt Lena Blomquist, redaktionschef för Transportarbetaren Mikael Feldbaum, chefredaktör för Arbetsvärlden Isabella Iverus, chefredaktör för Byggnadsarbetaren Helle Klein, vd och chefredaktör Dagens Arbete, ordförande i Sveriges Tidskrifter Artikelförfattarna utgör styrelsen för ­föreningen Fackförbundspressen

Kommentera artikeln

I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt