Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-11-29 15:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/facklig-huggsexa-far-inte-pragla-arets-avtalsrorelse/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Facklig huggsexa får inte prägla årets avtalsrörelse”

De välavvägda löneökningarna 2010 har varit ett viktigt bidrag till att Sverige snabbt återhämtat sig från krisen. Inför den kommande avtalsrörelsen – som ger ett delvis annorlunda utrymme för lönehöjningar – gäller det att också hitta avtalsnivåer som präglas av ansvar för samhällsekonomin. Det sämsta vore om förhandlingarna präglas av en attityd att ”nu ska man ta ut allt som går”. En facklig huggsexa driven av revanschlystnad leder bara till höga nominella löneökningar som inte blir något värda eftersom de driver upp inflation och räntor. Detta vore förödande och ett svek mot dem som står utanför arbetsmarknaden, skriver företrädare för Sveriges arbetsgivare.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.