Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-05-20 10:42

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/fallet-semenya-visar-att-konsuppdelad-idrott-ar-fel/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Fallet Semenya visar att könsuppdelad idrott är fel”

Den sydafrikanska löparen Caster Semenya utklassade allt motstånd i damernas 800 metersfinal i Diamond League-tävlingarna i Doha, Qatar i fredags. Cas, idrottens egen högsta domstol, kom två dagar innan med en dom som tvingar henne att medicinera om hon vill fortsätta att tävla på 800 meter och 1 500 meter. Domen gäller från den 7 maj.
Den sydafrikanska löparen Caster Semenya utklassade allt motstånd i damernas 800 metersfinal i Diamond League-tävlingarna i Doha, Qatar i fredags. Cas, idrottens egen högsta domstol, kom två dagar innan med en dom som tvingar henne att medicinera om hon vill fortsätta att tävla på 800 meter och 1 500 meter. Domen gäller från den 7 maj. Foto: TT

DN DEBATT 8/5. När idrottens skiljedomstol dömer Caster Semenya till att medicinera bort de naturligt höga testosteronhalterna visar det att idrottsrörelsen blundar för nya biologiska och psykologiska insikter. Utvägen för idrotten är att hitta klassifikationssystem för de olika sporterna som ger tävlande likartade fysiska möjligheter att vinna, oavsett ”kön”, skriver Torbjörn Tännsjö.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in