Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-06 15:08

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/fallet-semenya-visar-att-konsuppdelad-idrott-ar-fel/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Fallet Semenya visar att könsuppdelad idrott är fel”

Den sydafrikanska löparen Caster Semenya utklassade allt motstånd i damernas 800 metersfinal i Diamond League-tävlingarna i Doha, Qatar i fredags. Cas, idrottens egen högsta domstol, kom två dagar innan med en dom som tvingar henne att medicinera om hon vill fortsätta att tävla på 800 meter och 1 500 meter. Domen gäller från den 7 maj.
Foto: TT

DN DEBATT 8/5. När idrottens skiljedomstol dömer Caster Semenya till att medicinera bort de naturligt höga testosteronhalterna visar det att idrottsrörelsen blundar för nya biologiska och psykologiska insikter. Utvägen för idrotten är att hitta klassifikationssystem för de olika sporterna som ger tävlande likartade fysiska möjligheter att vinna, oavsett ”kön”, skriver Torbjörn Tännsjö.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.