Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-05-06 17:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/farlig-overtro-pa-ai-som-annu-ar-allt-for-ointelligent/

DN Debatt

DN Debatt. ”Farlig övertro på AI som ännu är allt för ointelligent”

Det finns ingen verklig artificiell intelligens ens på den synliga forskningshorisonten. Fungerande system finns men det är långt kvar till intelligens på mänsklig nivå, skriver Thomas Hellström. Bilden visar den Hongkong-utvecklade AI-roboten Sophia.
Det finns ingen verklig artificiell intelligens ens på den synliga forskningshorisonten. Fungerande system finns men det är långt kvar till intelligens på mänsklig nivå, skriver Thomas Hellström. Bilden visar den Hongkong-utvecklade AI-roboten Sophia. Foto: Kin Cheung/TT

DN DEBATT 7/10. All hausse kring AI riskerar att leda till en övertro och till att vi använder ointelligent AI för saker som kräver betydligt mer avancerad intelligens, som förmåga att förstå, resonera, värdera och göra moraliska över­väganden. En klok användning av AI måste styras av en medvetenhet om systemens begränsningar, skriver dataprofessorn Thomas Hellström.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in