Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-25 12:59

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/farligt-om-mansklig-ondska-smyger-sig-in-i-ai-systemen/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Farligt om mänsklig ondska smyger sig in i AI-systemen”

Vad är en människa? Är en människa ett djur vars art inte kan göra anspråk på särbehandling, och kan datorer börja inordnas som livsformer med samma anspråk på hänsynstagande? För teologer måste begreppet Imago Dei, Guds avbild, lyftas fram i ljuset, skriver Johan Tyrberg.
Vad är en människa? Är en människa ett djur vars art inte kan göra anspråk på särbehandling, och kan datorer börja inordnas som livsformer med samma anspråk på hänsynstagande? För teologer måste begreppet Imago Dei, Guds avbild, lyftas fram i ljuset, skriver Johan Tyrberg. Foto: Science Photo Library, TT

DN DEBATT 27/1. Artificiell intelligens ger fantastiska möjligheter och är så viktigt att fler än naturvetare och tekniker måste delta i samtalet. Inte minst behöver vi i kyrkan tala om människovärdet och framtiden med AI. Risken är att entusiasmen över vad som är möjligt gör att vi glömmer bort att fundera över vad vi bör och inte bör göra, skriver biskop Johan Tyrberg.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in