Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-05 18:27

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/fel-att-avkrava-partierna-loften-i-regeringsfragan/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Fel att avkräva partierna löften i regeringsfrågan”

Det är skönt att partiledarna den här gången i enlighet med den svenska traditionen inte bundit sig genom några löften till väljarna om samarbetsproblematiken, skriver Leif Lewin.
Foto: Jessica Gow/TT

DN DEBATT 11/9.

Leif Lewin, professor emeritus i statskunskap: Journalisterna har tjatat om regeringsfrågan utan att verka förstå det svenska valsystemet. Proportionalismen leder till att vi får många ­partier, som måste förhandla för att nå makten. Partiledarna har denna gång ­undvikit regeringsfrågan, och väljarna har heller inte rätt att få svar på den före valet.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.