Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-16 23:28 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/fel-avfarda-risk-for-extrem-temperaturokning/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Fel avfärda risk för extrem temperaturökning”

Lennart Bengtsson med medförfattare skriver på DN Debatt (den 21/1) om Världsbankens uppmärksammade rapport om en global temperaturökning på fyra grader. De menar att media överdrivet rapportens betydelse genom att få det att verka som att Världsbanken hävdar att temperaturen kommer att stiga med fyra grader, när den i själva verket primärt diskuterar vad som kan komma att hända om temperaturen stiger med fyra grader, skriver Christian Azar, professor på Chalmers.

De betonar vidare att media mer bör fokusera på IPCC:s (FN:s klimatpanels) stora utvärderingsrapporter istället för enskilda rapporter eller studier som t ex den Världsbanken lät publicera.

Mot denna bakgrund är det märkligt att författarna utan närmare förklaring hävdar att ”en temperaturökning med så mycket som 4°C under detta århundrade är mycket osannolik”. Något sådant ställningstagande gör inte IPCC. Uttalandet måste ses som författarnas personliga bedömning.

Det går att argumentera för att fyra graders temperaturökning fram till 2100 är osannolik. Det skulle kräva att temperaturen ökar med cirka 0,35 grader per decennium under de närmaste 90 åren. (Då erhålls cirka 3,2 graders ökning över de 0,8 grader temperaturen redan stigit). Det handlar om en takt i temperaturökningen som är dubbelt så stor som den takt vi erfarit under de senaste fyrtio åren. Det handlar alltså om ett rejält trendbrott.

Men utsläppen av koldioxid ökar markant. Det gör att vi får allt högre halter av koldioxid i atmosfären, vilka driver på uppvärmningen snabbare. Detta ses inte från år till år, men blir den mer långsiktiga konsekvensen av allt högre koldioxidhalter. Om inget görs kan vi alltså förvänta oss en snabbare temperaturökning än den vi sett hittills. För att vi ska hamna på fyra grader till år 2100 krävs att utsläppen i grova drag tredubblats mot slutet av detta århundrade.

Det är naturligtvis mycket. Men på global nivå handlar det om cirka 10 ton koldioxid per person och år, det är i paritet med utsläppen per person i EU, Japan, Ryssland, Sydafrika och snart Kina. USA:s, Australiens men också Saudi-Arabiens utsläpp per person ligger på ungefär det dubbla. Ett sådant scenario skulle mycket väl kunna förverkligas om åtgärder inte vidtas för att minska utsläppen. Hur sannolikt ett sådant scenario är vågar jag inte uttala mig om, men det går inte att avfärda så lättvindigt som artikelförfattarna gör.

IPCC har också flera scenarier i vilka temperaturen ökar med fyra grader eller mer över den preindustriella nivån fram till år 2100 för deras bästa uppskattning av klimatkänsligheten (två av sex scenarier, nämligen A2 och A1FI). IPCC tar inte ställning till vilka av dessa utsläppsscenarier som är mest sannolika.

Har vi tur visar det sig att klimatkänsligheten är betydligt lägre än vad IPCC:s anger som bästa uppskattning, eller så kommer ny teknik som manna från himlen göra att kostnad för sol och vind blir så billig att kolet lämnas i backen, eller så kommer medborgare kräva klimatpolitik, och politikerna kommer att lyssna. I så fall kan vi undvika en temperaturökning på fyra grader, ja möjligen också klara av att nå tvågradersmålet.

Men om IPCC har rätt och klimatkänsligheten är tre grader per CO2 fördubbling i atmosfären, och världsekonomin fortsätter växa i snabb takt och politiker inte agerar, ja då kan temperaturen mycket väl ha stigit med fyra grader över den pre-industriella nivån fram till 2100. Denna bild måste finnas med när vi planerar och diskuterar åtgärder mot klimatförändringarna.

Christian Azar, professor i fysisk resursteori på Chalmers

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.