Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-17 16:24

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/fildelning-kan-vara-bra-for-samhallsekonomin/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Fildelning kan vara bra för samhällsekonomin”

Nationalekonom tar upp den grundläggande frågan i fildelningsdebatten: Behövs verkligen upphovsrätten? Det finns en rad exempel på att den intellektuella äganderätten inte är nödvändig för att skapa samhällsekonomiska vinster. Den är inte heller nödvändig för att öka mängden av innovationer. Om inte intellektuella äganderätter finns får innovatören möjligen lägre vinst, men konsumenterna tjänar på att konkurrensen ökar, priserna blir lägre och produkterna blir fler, skriver forskaren Magnus Wiberg.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 25 september!

Alla artiklar gratis fram till 25 september, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.