Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-08 03:46

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/finland-ar-inget-foredome-skolframgangarna-feltolkas/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Finland är inget föredöme – skolframgångarna feltolkas”

Gustav Fridolin (MP) på skolbesök. Finland framhålls ofta som ett gott exempel i skoldebatten, och skolministern var en av gästerna vid det svenska statsbesöket i mars. Men förklaringen finns inte i landets nuvarande skolpolitik, skriver debattören. Bilden är från ett annat tillfälle.
Foto: Claudio Bresciani / TT

Falska samband. Den finländska skolans framgång är inte frukten av politiska ­reformer. I stället är det specifika, sociokulturella skäl och snabb ­samhällsutveckling ­under efterkrigstiden som förklarar de goda resultaten. Sentida skolpolitik har tvärtom lett till försämringar, skriver forskaren Gabriel Heller Sahlgren.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.