Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
En utskrift från Dagens Nyheter, 2018-11-19 06:43 Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/flera-studier-pekar-pa-lagre-klimatkanslighet/
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Flera studier pekar på lägre klimatkänslighet”

Vi bedömer att sannolikheten är låg för en temperaturökning på fyra grader då flera studier under senare år pekar mot en mindre klimatkänslighet än vad som antogs i IPCC-rapporten från 2007. Men redan en ökning på 2-3 grader motiverar kraftfulla motåtgärder, menar fyra klimatforskare.

Såväl Christian Azar (22/1) som Markku Rummukainen och hans kolleger (25/1) menar att en temperaturökning på 4 grader under detta sekel inte är så osannolik som vi hävdade och att det därför är rimligt att, som Världsbanken gör, utgå från en sådan ökning i sin analys av troliga konsekvenser. IPCC (2007) säger i sina slutsatser inte något explicit om hur sannolik en uppvärmning på 4 grader är. Men man citerar utan kritik en studie (sid 802) som uppskattar att sannolikheten för en uppvärmning på 4 grader eller mer är ca 5 procent.

Att vi bedömer sannolikheten som ännu lägre beror på att flera studier under senare år pekar mot en mindre klimatkänslighet än vad som antogs i IPCC-rapporten från 2007. Den blygsamma uppvärmningen som uppmätts under senare år pekar i samma riktning. En lägre klimatkänslighet innebär en dämpning av framtida temperaturscenarierna. Det betyder en ökad sannolikhet för att vi genom utsläppsbegränsningar ska kunna undvika att jordens medeltemperatur stiger med mera än två grader. Det ska bli intressant att se vad den nya IPCC-rapporten, som kommer att publiceras i september i år, har att säga om detta.

Vi delar helt replikförfattarnas oro för konsekvenserna av en framtida klimatändring men vi menar samtidigt att man måste undvika bristfälligt underbyggda påståenden. Även en befarad uppvärmning till år 2100 på 2-3 grader ger ett fullgott skäl för att vidta kraftfulla motåtgärder.

Lennart Bengtsson
Deliang Chen
Marie-José Gaillard
Henning Rodhe

Samtliga är klimatforskare och ledamöter av Vetenskapsakademien.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
© Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.