Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-09-29 01:01

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/flyttfaglarna-ar-inte-nagra-livsfarliga-influensamissiler/

DN DEBATT

DN Debatt. "Flyttfåglarna är inte några livsfarliga influensamissiler"

Beslutsfattarna sprider onödig oro kring H5N1-viruset, skriver fågel- och infektionsexperter. Myndigheterna sprider onödig oro när de utmålar flyttfåglarna som ett slags interkontinentala missiler som sprider dödlig influensa över jorden. Fågelviruset H5N1 har i stället kommit från Sydostasien till Europa med hjälp av människan längs de vanliga handelsvägarna för levande fåglar och fjäderfäprodukter. De allra flesta vilda fåglar, som småfåglarna i skogen eller trädgården, sprider inte influensavirus. Däremot riskerar vissa vilda fåglar och däggdjur att drabbas hårt av viruset. Vadarfåglar, rovfåglar - som havsörnarna i Östersjön - katter och sälar kan drabbas av utbrott med hög dödlighet, skriver Johan Elmberg, professor som specialiserat sig på djurens liv i olika situationer och Björn Olsen, professor som forskar om infektioner och om hur sjukdomar sprids från djur till människor.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs DN gratis till 27 november!

Alla artiklar gratis fram till 27 november, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online. 

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.