Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-02-25 09:36

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/folkbildningsradet-forstarker-nu-ytterligare-visselblasarfunktionen/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”Folkbildningsrådet förstärker nu ytterligare visselblåsarfunktionen”

REPLIK DN DEBATT 20/2.

Företrädare för Folbildningsrådet: Vi välkomnar granskningar av verksamheten och uppmanar alla som upptäcker oegentligheter i folkbildningsverksamheten att anmäla detta. Det bör baseras på fakta och inte insinuationer.

Folkbildningsrådet välkomnar en granskning av verksamheten. Men att som etablerade forskare påstå att minst 60 procent av studieförbundens verksamhet är fusk, med hänvisning till att man talat med två anonyma personer, är inte seriöst och lever inte upp till de mest basala kraven på vederhäftighet.

Folkbildningsrådet finns i myndighets ställe och vi agerar i enlighet med den förordning och de riktlinjer som regeringen beslutar om. Vi fördelar, följer upp och utvärderar statsbidragen till såväl folkhögskolorna som till de tio studieförbunden. Den så kallade självförvaltningsmodellen innebär att de enskilda studieförbunden har ett stort eget ansvar för att kontrollera att statsbidragen används rätt.

Det var också genom internkontroll i flera studieförbund som en omfattande bedrägerihärva i Järva upptäcktes förra året. Efter den händelsen tog Folkbildningsrådet initiativ till en särskild granskning av studieförbundens verksamhet för åren 2017–2019. Den visar att felaktigheterna i cirkelrapportering varierar mellan en och åtta procent och är i snitt tre procent. En betydande del av felaktigheterna är administrativa misstag, rapporteringsfel, okunskap och brister i verksamheten. Det förekommer också vissa fall av systematiskt och bedrägligt utnyttjande av studieförbunden. En stor del av felaktigheterna utgörs av musikverksamhet där band har dubbelrapporterat till flera olika studieförbund.

Det förekommer också vissa fall av systematiskt och bedrägligt utnyttjande av studieförbunden. En stor del av felaktigheterna utgörs av musikverksamhet där band har dubbelrapporterat till flera olika studieförbund.

Detta ser vi självfallet allvarligt på och fortsätter fördjupa och bredda granskningen. I Folkbildningsrådet råder nolltolerans mot felaktig användning av statsbidraget. Folkbildningsrådet styrs av en självständig styrelse med bred kompetens, bestående av bland andra forskare, politiker och företrädare för andra myndigheter och organisationer.

Vi har beslutat att skärpa bidragsvillkoren för studieförbunden och förstärka uppföljning och kontroll. Styrelsen beslutade också så sent som förra veckan att tio studieförbund ska betala tillbaka sammanlagt 39 miljoner kronor på grund av felaktigheter i statsbidragsanvändningen för åren 2017–2019. Nu förstärker vi ytterligare vår visselblåsarfunktion.

Folkbildningsrådets roll och studieförbundens verksamhet har utretts och granskats vid flera tillfällen bland andra av Riksrevisionen, Statskontoret och Utredningen för Statens utvärdering av folkbildningen. I vår egen utvärderingsverksamhet undersöker forskare från olika discipliner återkommande i studieförbundens verksamhet. Vi välkomnar granskningar av verksamheten och uppmanar alla som upptäcker oegentligheter i folkbildningsverksamheten att anmäla detta. Det bör baseras på fakta och inte insinuationer.

Folkbildningen är en unik resurs som ger människor tillgång till bildning, utbildning och kultur i hela landet. Vi värnar om den fria folkbildningen och tar krafttag för att stoppa fusk och säkerställa att statsbidraget används för sitt ändamål.

Ämnen i artikeln

Utbildning
Korruption
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt