Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-02-05 04:44

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/folkratten-hindrar-inte-ett-erkannande-av-vastsahara-1/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Folkrätten hindrar inte ett erkännande av Västsahara”

Marockos regering har reagerat kraftigt på rapporter om att den svenska regeringen överväger ett erkännande av Västsahara. På bilden passerar arbetare framför landets första Ikeavaruhus, som byggs utanför storstaden Casablanca.
Foto: Abdeljalil Bounhar / AP

40 år av ockupation. Enligt rättsenlighetsprincipen kan Västsahara erkännas. Den principen har motiverat erkännanden av andra nya stater som inte haft full kontroll, när det berott på folkrättsstridiga handlingar från andra stater. Exempelvis Kroatien, Bosnien Hercegovina och Palestina, skriver tre folkrättsexperter.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis fram till valborg!

Alla artiklar gratis till 30 april, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.