Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-29 03:17

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/folktandvarden-i-stockholm-tar-nu-emot-patienter-over-70-ar/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”Folktandvården i Stockholm tar nu emot patienter över 70 år”

REPLIK DN DEBATT 3/5.

Folktandvården Stockholm: Vi tar emot patienter i alla åldrar där fördröjd tandvård kan leda till framtida besvär. 

I enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer är vi i dagsläget extra försiktiga med att kalla patienter över 70 år, för att värna om en sårbar grupp.

Sveriges tandläkarförbund skriver att Folktandvården Stockholm inte tar emot patienter över 70 år. Det stämmer inte, då Folktandvården behandlar patienter i alla åldrar där fördröjd behandling kan leda till framtida besvär. Däremot är vi i enlighet med Folkhälsomyndighetens rekommendationer extra försiktiga med besök som inte är helt nödvändiga för patienter över 70 år, för att värna en grupp som är extra sårbar för covid-19.

I dag är materialsituationen i sjukvården något bättre och vi på Folktandvården Stockholm har därför kunna börja öppna upp vår verksamhet igen.

När akutsjukvården i Stockholmsregionen sattes under press av coronapandemin hade man stora brister på skyddsmaterial. Genom att Folktandvården Stockholm då begränsade verksamheten till enbart akuttandvård frigjorde vi material till sjukvården – för att rädda liv i en extraordinär situation. Vi startade även en särskild mottagning för coronapatienter med akuta tandbesvär i samverkan med Karolinska institutet och en mobil akutenhet som besöker coronapatienter på särskilda boenden eller i hemmet.

I dag är materialsituationen i sjukvården något bättre och vi på Folktandvården Stockholm har därför kunna börja öppna upp vår verksamhet igen. Nivån på verksamhet är beslutad av regional särskilt sjukvårdsledning och omprövas regelbundet. I dag är alla våra kliniker öppna, med något enstaka undantag, och välkomnar patienter i alla åldrar.