Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Förbjud AP-fonderna lägga miljarder hos oljeindustrin”

Miljöpartiet presenterar sin klimatpolitik. Alliansen hycklar när den förminskar Sveriges ansvar för klimatutsläppen och gynnar investeringar i kol och olja. Vi vill stoppa Vattenfalls planer på nya kolgruvor och se till att pensionspengarna investeras hållbart, skriver tre ledande miljöpartister.

Klimatförändringarna är inte längre ett avlägset hot. De sker här och nu. Mer extremväder är en brutal verklighet med översvämningar, torka, skogsbränder och kraftiga skyfall. Forskarnas larm är tydligt: För att stoppa klimathotet behöver klimatutsläppen börja minska de kommande 45 åren, och sedan minska kraftigt de närmaste decennierna.

Vår generation vet vad våra barn och barnbarn kommer att säga: Ni fick forskningsrapporterna och ni såg hur väderkatastroferna blev värre och fler – så vad gjorde ni? Hur vi agerar de kommande åren avgör svaret på denna fråga.

I valet nästa vecka avgörs Sveriges miljö- och klimatpolitik för de kommande fyra åren. Miljöpartiet går till val på att Sverige ska bli bäst i världen på miljö. Utgångspunkten för vår politik är tydlig – det ska bli billigare och enklare att leva miljövänligt och dyrare att smutsa ner. Denna princip ska gälla oss alla i vardagen, för kommuner och företag, och inte minst för Sverige som land. Här i Sverige handlar det om att tåget ska vara billigare än flyget och snabbare än bilen, mer miljövänlig mat, bättre och mer kollektivtrafik, energieffektiva bostäder och ren energi i våra hus och bilar. Det är betydligt effektivare och billigare att göra dessa investeringar nu medan den globala uppvärmningen fortfarande kan begränsas till två grader, jämfört med att vänta in ännu högre kostnader i form av mänskligt lidande och raserad ekonomi. En klimatsmart utveckling skapar dessutom en mer hållbar ekonomi, fler nya jobb och bättre möjligheter att leva ett gott liv.

Sveriges ansvar för de globala klimatutsläppen är betydligt större än vad Fredrik Reinfeldt och alliansen medger. Om alla i världen levde som vi i Sverige skulle det behövas tre jordklot – vår påverkan via import och beslut som påverkar världen utanför Sveriges gränser göms undan av alliansen. Det är ett hyckleri när alliansen förminskar Sveriges ansvar för de globala klimatutsläppen och gynnar nya investeringar i kol och olja. Förra året lovade Reinfeldt och Barack Obama varandra att stoppa den statliga utlåningen av pengar, genom utvecklingsbankerna, till kolkraft. Sedan dess har USA antagit ett tak för hur stora utsläppen får vara för att lån ska beviljas. Självklart ska även Sverige göra detta och taket ska sättas så lågt att utlåning till ineffektiv fossilgas omöjliggörs.

En relevant nationell klimatpolitik måste gå hand i hand med ett ansvarsfullt internationellt agerande, vilket kräver att Sveriges nästa regering åtgärdar följande fem punkter.

1. Vattenfalls planer på nya kolgruvor i Tyskland ska stoppas.

Det statliga energibolaget Vattenfalls klimatutsläpp är i dag större än hela Sveriges inhemska utsläpp. Ändå planerar Vattenfall nu att öppna fem nya kolgruvor för att försörja sina kolkraftverk fram till år 2050. Att stoppa Vattenfalls planer minskar utsläppen med 1,2 miljarder ton, vilket är lika mycket som Sveriges nuvarande inhemska utsläpp under 20 år.

2. Pensionspengarna ska investeras hållbart.

De statliga AP-fonderna förvaltar svenska folkets pensionspengar i syfte att trygga framtiden. Samtidigt har AP-fonderna placerat 32 miljarder kronor i världens största kol- och oljeföretag.

AP-fondernas investeringar bidrar därmed till den verksamhet som är det största hotet mot vår framtid. AP-fondernas regelverk ska ändras så att de i stället investerar i det som ger långsiktig hållbarhet.

3. Löftet om klimatfinansiering i fattiga länder ska hedras.

2009 lovade Reinfeldt att Sverige skulle betala sin andel av FN:s klimatfinansiering för att hjälpa fattiga länder att möta klimathotet och hoppa över fossil energi i sin utveckling för att i stället gå direkt på förnybart. Finansieringen ska enligt avtalet ske utanför biståndet, men hittills har alliansen inte levererat en enda ny krona. I Miljöpartiets budgetförslag prioriteras den finansiering som är utlovad. Vi vill även ta nya initiativ där Sverige genom finansiellt stöd till förnybar elproduktion – så kallade feed in-tariffer – gör det möjligt för utvecklingsländer att skapa en hållbar elproduktion utan klimatutsläpp, men som ändå ger el till priser som fattiga kan ha råd med.

4. Biståndet ska gå till hållbara projekt.

Det statliga bolaget Swedfunds uppdrag är att med biståndsmedel bidra till fattigdomsbekämpningen i världen genom hållbart företagande. Trots detta använder Swedfund biståndet till flera ohållbara projekt. Swedfund måste därför få tydligare och hårdare krav som säkerställer att Sveriges bistånd inte går till projekt som ökar klimathotet eller miljöförstöringen. Swedfund ska, med sin danska motsvarighet IFU som förebild, skapa en ny klimatfond som samlar statligt och privat riskkapital för klimatinvesteringar i de fattigaste länderna.

5. Satsa på gröna obligationer för mer klimatsmarta investeringar.

Gröna obligationer är en ny investeringsform för miljöprojekt. Idén utvecklades av svenska SEB som tillsammans med Världsbanken gav ut de första gröna obligationerna för några år sedan. Avkastningen för dessa obligationer är högre än för statsobligationer utan att risken behöver vara högre. Offentliga och privata investerare ska därför styras och uppmuntras att investera mer i effektiva och miljövänliga gröna obligationer.

I Paris nästa år arrangeras det internationella klimattoppmöte som måste fatta vår generations avgörande beslut. Tiden för misslyckanden och ursäkter är sedan länge förbi. Världens länder måste sluta investera i det som förstör vår planet. Det är tid för ansvar. De närmaste 45 åren är avgörande. Valet nästa vecka bestämmer Sveriges roll på klimattoppmötet i Paris – ska Sverige tillhöra de länder som skyller ifrån sig eller ska vi kliva fram och bli bäst i världen på miljö?

Rättelse 2014-09-05 06:13
På grund av ett tekniskt missöde publicerades en felaktig version av debattartikeln i papperstidningen.
Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.