Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Förbjud det organiserade tiggeriet på våra gator”

Eva Solberg (M)
Eva Solberg (M)
Nya regler behövs. Den svenska modellen för social välfärd utmanas i dag av fattig­dom, attityder och utanförskap. Att visa att samhället inte accepterar det organiserade tiggeriet är en väg att gå för att stävja stigmatiseringen av redan utsatta. Kommunerna kan lätt göra det genom att ändra sina lokala regler, skriver Eva Solberg (M).

Under den senaste sexmånadersperioden har vi sett att gruppen tiggare växer i en allt snabbare takt i Stockholm stad. Bland annat i Stockholmsförorten Högdalen, där ett större antal rumäner har sin nattvila ser vi en cirkulation. Gruppen byts ut ungefär varannan månad och man verkar avlösa varandra.

Detta skulle kunna vara ett tecken på att ett organiserat in- och utresande sker. Att resa mellan hemlandet och Sverige kostar en del och det är rimligt att anta att det organiseras och finansieras samordnat i viss utsträckning.

Samhällsmodellen i Sverige utmanas av fattigdom, attityder och utanförskap. Vi befäster utsattheten och diskrimineringen när vi inte tydligt tar avstånd från tiggeri i regelverk för gatumiljön och fördömer tiggeri generellt.

Annars gör vi en redan utsatt grupp en björntjänst, vi medverkar till ökad stigmatisering av en redan utpekad grupp.

I Sverige eftersträvar vi ett jämlikt samhälle utan en ”vi och de”-mentalitet. När vi agerar ogenomtänkt eller inte agerar, blir vi själva en bidragande orsak till en tillbakagång i vår strävan – i stället för att verka för utveckling mot ökad jämlikhet motverkar vi den.

Genom kommunikation med dem som tigger och genom regelverk, skickar vi en tydlig signal till hemlandet/-länderna att det inte är människovärdigt med tiggeri och därför inte accepteras i vårt samhälle. Väljer man däremot att ställa sig till arbetsmarknadens förfogande, på dess villkor, har man självklart samma möjligheter som alla andra.

Därför är det nu hög tid att visa att vi inte accepterar tiggeri vare sig i Stockholm eller någon annanstans i Sverige. Kommunerna kan och bör göra mer för att stoppa denna utveckling. Det kan handla om att ändra i de lokala föreskrifterna, vilket en kommun själv kan ansvara för.

Vi kan hitta fler exempel. I exempelvis Londons kollektivtrafik finns skyltar som upplyser om att tiggeri är förbjudet och straffas med böter på 1 000 pund (motsvarande cirka 11 000 kronor).

Vidare har vi verksamheter i Stockholm som i dag möter ett stort antal nyanlända i sina verksamheter varje dag. De ackumulerade kunskaper och erfarenheter de har, i kombination med intresse och samarbetsvilja i nätverken, gör förutsättningarna för ett samordnat pilot­projekt gynnsamma.

Ökad kunskap om bakomliggande mekanismer i sammanhanget och ett anpassat mottagande ger samhället bättre förutsättningar och beredskap att möta den ökande tillströmningen av människor, både nu och i framtiden. Projektmålet vore att genom ökad kunskap och samarbete med näringslivet utveckla och effektivisera mottagandet för nyanlända EU-medborgare.

En av Moderaternas arbetsgrupper för att utveckla vår politik för framtiden föreslår att det ska bli olagligt med organiserat tiggeri. Det är alltså inte tiggarna själva vi vill komma åt utan de ligor som organiserar tiggeriet.

Det ska inte vara lagligt att utnyttja andra på det sätt som ligorna gör. Ingen ska behöva tigga. Ungdomar ska kunna tjäna pengar på ett vanligt jobb, människor med funktionsnedsättning ska få rehabilitering och stöd, och barn ska vara i skolan. Det är ovärdigt och ingen ska behöva leva så.

Eva Solberg (M), ordförande moderatkvinnorna Stockholms stad, ordförande Enskede-Årsta-Vantörs sociala delegation.

Läs mer

Alla artiklar i DN:s granskning av tiggeriet i Stockholm

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.