Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-29 01:12

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/foreslagna-riksbankslagen-forsvarar-snabb-krishantering/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Föreslagna riksbankslagen försvårar snabb krishantering”

Sammantaget gör lagförslaget det svårt för Riksbanken att snabbt, flexibelt och effektivt sätta in åtgärder när så behövs och därmed ökar riskerna för svensk ekonomi, skriver artikelförfattarna.
Foto: Magnus Hallgren

DN DEBATT 16/4.

Riksbanksdirektionen: Med den föreslagna lagen hade vi inte kunnat mildra effekterna av coronapandemin på svensk ekonomi så snabbt.

Förslaget till ny riksbankslag skulle begränsa Riksbankens förmåga att snabbt vidta kraftfulla åtgärder i ett krisläge. I stället för att detaljreglera Riksbanken och öronmärka dess verktyg bör lagen vara mer principiell.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.