Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Företagsskattekommittén glömmer entreprenörerna”

Företagsskattekommitténs förslag är elegant men också radikalt. Därför bör reformen inte införas fullt ut den 1 januari 2016. Företagen bör i stället få välja mellan att gå in i det nya systemet direkt och att trappa av ränteavdragen stegvis, skriver fyra forskare.

Efter flera års utredande presenterade Företagsskattekommittén sin slutrapport på DN Debatt. Där föreslås en drastisk reform av skatten på aktiebolag. Ränteavdragen för de flesta företag försvinner och växlas mot lägre bolagsskatt. Det ger två stora fördelar: lån gynnas inte längre framför eget kapital och det blir stopp för så kallade räntesnurror.

Förslaget innebär den största förändringen av företagsbeskattningen sedan den stora skattereformen för mer än 20 år sedan. Reformen kan därför sammanfattas som ”elegant men radikal”. Just att förslaget är radikalt talades det dock tyst om på DN Debatt. Den modell som utredningen nu valt har inte införts av något annat land. Reformen blir i praktiken ett fullskaleexperiment. Det gäller särskilt om räntenivån skulle öka samtidigt med införandet 2016.

Bland annat OECD har noterat att en övergång till denna så kallade CBIT-modell kräver övergångsregler för att undvika att företag riskerar att slås ut av regeländringar. I en ny rapport om företagsbeskattningens effekter på entreprenörskapet, som tagits fram parallellt med Företagsskattekommitténs arbete, lägger vi fram en rad förslag som minskar risken för att reformen misslyckas. Rapporten kommer att presenteras hos Entreprenörskapsforum under Almedalsveckan.

Viktigast är att regeringen går fram försiktigare än vad kommittén föreslår. Där försvinner ränteavdragen redan den första januari 2016. Men att förändra ett företags finansiering är inget som görs i en handvändning. Att byta lån mot eget kapital kan dessutom ställa till med oförutsedda juridiska och praktiska problem.

Därför bör reformen inte genomföras fullt ut den 1 januari 2016. I stället bör företagen få välja mellan att gå in i det nya systemet direkt (dock med något högre bolagsskatt till en början) och att trappa ner ränteavdragen stegvis under tre år. På så vis får alla företag god tid på sig att anpassa sin finansiering. Dessutom kan eventuella barnsjukdomar identifieras innan reformen slår igenom fullt ut.

Vi förordar dessutom införandet av en ny möjlighet för ägaren att köpa tillbaka sina aktier vid ett senare tillfälle utan förmånsbeskattning. Att kunna ta in nytt kapital utan att riskera kontrollen är särskilt viktigt för entreprenörer som vill bygga bolag. Därutöver bör regeringen nu gå vidare och se över även skatterna på ägande av företag. Särskilt de så kallade 3:12-reglerna har det senaste årtiondet ändrats upprepade gånger, ofta med kort varsel och utan noggrann analys. Det senaste årtiondets forskning tyder dessutom på att skatten på ägande spelar större roll för entreprenörskapet än vad man tidigare trott.

Sammanfattningsvis har kommittén tagit fram ett förslag som kan lösa flera problem, även om det är för snävt i och med att bara bolagsskatten berörs. Det räcker inte att systemet fungerar bra när det väl är på plats – införandet måste vara politiskt och praktiskt möjligt. Regeringen bör därför överväga en mjukare övergång som minskar riskerna med det nya systemet.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.