Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Författarna utnyttjas när bokbranschen blir digital”

Slå vakt om bokens värde. Bokjätten Amazon står för dörren till den svenska marknaden. Företagets syn på boken som en vara bland andra hotar författarnas försörjning och är en ödesfråga för litteraturen, skriver Gunnar Ardelius och Jan Constantine för Sveriges och USA:s författarbund.

Att tänka sig Sverige utan böcker av Astrid Lindgren, Tomas Tranströmer, Henning Mankell, Pija Lindenbaum, Kerstin Ekman, Sven Lindqvist och hundratals andra författare är i dag omöjligt. Vår litteratur är en oåtskiljbar del av vårt samhälle, vår förståelse av världen och vår självbild. Dessa unika berättelser inte är en självklarhet, men resultatet av hårt arbetande professionella författare som utan en fungerande bokmarknad med rimliga ersättningar, en målmedveten kulturpolitik och en stark upphovsrätt inte hade haft möjlighet att skriva många böcker av hög kvalitet.

I en tid av hastig digital omvandling driver giganter som Google och Amazon utvecklingen framåt, men slår samtidigt sönder bokbranschens befintliga strukturer. Båda företagen driver verksamheter där upphovsrätter är en betydande del, utan att bry sig om hur deras användning påverkar författarna. Genom projektet Google book search har Google byggt upp en databas där de digitaliserat miljontals böcker som de ger bort gratis utan författarnas tillstånd. Fallet är nu under bedömning i amerikansk domstol efter stämning från Authors Guild. I Författarförbundet har vi nyligen gett vår amerikanska systerförening ekonomiskt stöd i den för författarkollektivet avgörande juridiska processen mot Google.

Men det verkligt stora hotet för oss författare är världens näst största e-handlare Amazon. De säljer hälften av alla böcker i USA och för dem är boken en vara vilken som helst. Med sin katastrofala syn på bokens värde, både ekonomiskt och som kulturbärare, har de en negativ inverkan på författarnas försörjningsmöjligheter. De använder författare som gisslan gentemot förlagen för att få igenom sina krav på prisdumpning. Våren 2014 tecknade Amazon ett avtal med den svenska distributören Bokrondellen. Det är sedan dess i praktiken fritt fram för en etablering i Sverige. När och hur det kommer att ske är oklart. Men Amazons agerande påverkar redan branschen med ogynnsamma konsekvenser för såväl författare som förlag. Amazon är elefanten i rummet som alla försöker anpassa sig till, utan att riktigt veta hur. För Amazon är en e-bok vatten värd. Priset ska vara så lågt som möjligt. Varför? För att det gynnar deras affärsmodell.

Tillgänglighet är i grunden något bra, men det är fel att inte koppla det till ersättning. Digitalisering kostar och någon måste betala. I dag bygger Google och Amazon sina finansiella och digitala imperier genom att utnyttja författarna. Vi måste ha råd att skriva böcker, det är en global ödesfråga för litteraturen.

Det är dags att ställa frågan till regering och bokbransch: Vill vi ha en stark svensk litteratur skriven av professionella författare även i framtiden? Svaret är givetvis ja. Men utan engagemang, kunskap och ansvarsfulla handlingar betyder välviljan mot litteraturen ingenting.

Svenska förlag satsar hårt för att öka den minimala e-boksläsningen. E-böcker står för enstaka procent av den svenska bokmarknaden, att jämföra med musiklyssnande där drygt 81 procent sker digitalt. Lockelsen Amazon utgör är inte svår att förstå. Ett inträde i Sverige skulle ge en kickstart på den digitala marknaden. Amazon betalar direkt, säljer både backlist och nya titlar och till skillnad från den traditionella bokhandeln rör det sig om väldigt få returer.

Det är därför viktigt att komma ihåg att de amerikanska förlagen till en början välkomnade Amazon. Men smekmånaden är över. Amazons enorma storlek gör att de kan diktera villkoren. Som nyligen i tvisten med den franska giganten Hachette där Amazon bland annat fördröjde leveranser och såg till att göra titlar osökbara. Hårt för förlaget, men de som verkligen kände av smällen var författarna som förlorade sina intäkter.

Den digitala eran inom bokindustrin började under 90-talet, då rättigheterna för första gången dök upp i förlagskontrakten. Detta sammanföll med grundandet av Amazon. Man förutspådde att tryckta böcker skulle försvinna. Vilket inte har skett. E-böckerna har inte kannibaliserat på marknaden för tryckta böcker, snarare håller de digitala kurvorna på att plana ut. Men vad de har gjort är att de har rubbat balansen mellan författare, förlag och distributörer. Till distributörer som Amazons fördel.

Under den pågående dispyten med den franska förlagsjätten Hachette har det blivit uppenbart att Amazon stuckit in ett bräckjärn i en känslig spricka i författarkollektivet. I USA har en konflikt blossat upp mellan de etablerade författarna med ett traditionellt förlag i ryggen och de självpublicerande författarna som har en betydligt positivare syn på Amazon. Detta är en utveckling som riskerar splittra även det svenska författarkollektivet. Därför bör förlagsutgivna författare ta egenutgivarna i hand. Ur ett demokratiskt perspektiv kommer plattformar för dessa att bli än viktigare. Professionella författare och översättare bör stå enade, oavsett hur utgivningen ser ut.

En författares arbete med att färdigställa sin bok är detsamma oavsett format och distributör. Det tar lika lång tid att skriva boken. Vi får inte glömma bort det i en diskussion som rör bokmarknaden och framför allt inte digitaliseringsfrågor. Branschen skjuter sig själv i foten om man tror att det går att förbilliga författarnas insatser utan konsekvenser. Det är som konsument ofta lätt att känna initial glädje över prisdumpade tjänster och varor, men när man börjar fundera över vad det låga priset beror på kommer obehaget krypande. Instinktivt förstår man att det inte står rätt till.

Våra förslag till regeringen och bokbranschen om hur vi kan värna författarna och litteraturen:

1 Hjälp oss se till att upphovsrätten respekteras. Den är grunden till författarnas försörjning och en garant för yttrandefriheten. En fungerande upphovsrätt möjliggör en oberoende, fri och intellektuell väg som gynnar vårt språkområde.

2 Stå upp för bokens värde. Böcker är dyrbara! Vi författare och översättare skapar stora kulturella och ekonomiska värden. Håll uppe priserna genom att se över konkurrenssituationen. Öka det kulturpolitiska stödet. Stärk biblioteksersättningen.

3 Skydda bokens centrala position i samhället för fortsatt fritt åsiktsutbyte, demokrati och bildning. Digitaliseringen är positiv, men författaren är inte digital.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.