Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-08 13:50

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/forlegad-syn-pa-lon-bakom-medlemsras-i-lo-och-tco/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Förlegad syn på lön bakom medlemsras i LO och TCO”

Fackförbundet Ledarna i generalattack på LO och TCO: Om ni inte moderniserar er verksamhet riskerar den svenska arbetsmarknadsmodellen att gå under. Skälet till att LO och TCO fortsätter att tappa medlemmar är att flertalet av medlems­förbunden är omoderna och har en förlegad syn på löneförhandlingar. De tror fortfarande att lönerna förhandlas bäst i grupp. Det är ett arv från den tid när stora grupper på arbets­marknaden bara gått ett fåtal år i skolan och behövde fackets skydd. I dag är Sverige annorlunda med välutbildade anställda som vill och kan göra egna val. Nu måste medlemmarna få makt över sin egen yrkestillvaro. Så skapar vi en modern svensk arbetsmarknad och en ny svensk modell, skriver Annika Elias och Thomas Eriksson.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.