Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-09-27 06:26

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/fornybar-elproduktion-byggs-snabbare-och-ar-billigare-an-karnkraft/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Förnybar elproduktion byggs snabbare och är billigare än kärnkraft”

REPLIK DN DEBATT 13/9.

Rickard Nordin (C): När nu Moderaterna lämnat energiöverenskommelsen och vill riva upp de energipolitiska målen som slagits fast av Sveriges riksdag skapar det bara osäkerheter.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Det sägs att imitation är den största komplimangen. Centerpartiet känner sig otroligt smickrade av hur mycket Moderaterna kopierat den klimatpolitik som vi drivit under flera år nu. Det är inte minst välkommet att fler partier inser att det är näringslivets innovationer och drivkrafter som ligger till grund för omställningen. Näringslivet skapar och använder den gröna teknik som kan förebygga nya utsläpp, minska fossilberoendet och plocka bort utsläpp från atmosfären genom att generera minusutsläpp.

Vi förutsätter därför att Moderaterna också stöttar de förslag Centerpartiet lagt i Näringsutskottet om att sätta ett mål för halverade tillståndstider inklusive konkreta förslag för förbättringar. Vi ser också fram emot att Moderaterna backar upp oss i Miljömålsberedningen när det kommer till exportens klimatnytta.

Moderaterna hävdar att omställningen behöver påskyndas och beklagar regeringens saktfärdighet. Även här är vi beredda att hålla med.

Det sägs att imitation är den största komplimangen. Centerpartiet känner sig otroligt smickrade av hur mycket Moderaterna kopierat den klimatpolitik som vi drivit under flera år nu.

Men lösningen som presenteras är i stället mer kärnkraft. Forskningsreaktorer med en teknik som i bästa fall är på plats om 20 år. Det behöver gå betydligt snabbare än så. Energiöverenskommelsen som även Moderaterna undertecknade mottogs med jubel från en samlad energibransch. Kärnkraftsbolagen sa att nu har de möjlighet att förlänga livslängden och även bygga nytt om de så önskar.

När nu Moderaterna lämnat överenskommelsen och vill riva upp de energipolitiska målen som slagits fast av Sveriges riksdag skapar det bara osäkerheter. Vad som behövs är i stället långsiktighet för de stora investeringar som kommer behöva göras, oaktat vad bolagen vill bygga.

Centerpartiet anser att vi behöver prioritera våra resurser till lösningar som kan göra konkret skillnad här och nu. Med mer förnybar elproduktion, mer sammankoppling mellan EU-länderna, energieffektivisering och smartare användning kan vi minska klimatutsläppen både snabbare och billigare än genom ny kärnkraft, vilket även har stöd från exempelvis internationella energirådet.

Givetvis ska Sverige vara drivande internationellt för enhetlig prissättning, men det går inte som Moderaterna tidigare gjort att avfärda klimatsatsningar för att ett globalt pris på koldioxid skulle vara mer effektivt.

Slutligen är det är ingen i Sverige som motsätter sig ett globalt pris på koldioxidutsläpp, det blir därför ett slag i luften att driva det som hjärtefråga. Det blir också bakvänt att Moderaterna i Europaparlamentet motsätter sig en handel med utsläppsrätter för transportsektorn. Det som skulle skapa ett mer enhetligt pris på koldioxid över hela Europa.

Givetvis ska Sverige vara drivande internationellt för enhetlig prissättning, men det går inte som Moderaterna tidigare gjort att avfärda klimatsatsningar för att ett globalt pris på koldioxid skulle vara mer effektivt. Satsningar på inhemsk grön teknik kan göra minst lika stor nytta när den sedan kan exporteras för att bidra till utsläppsminskningar i andra länder. Det är en sann win-win situation som kan utnyttjas i högre grad.

Upp till bevis Moderaterna! Det finns uppenbarligen många delar där vi finner samsyn, såsom kortare tillståndsprocesser och ökat klimatbistånd. Vi förväntar oss att det också kommer att reflekteras i kommande riksdagsarbete.

Ämnen i artikeln

Kärnkraft
Klimatet

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt