Vi har förtydligat hur vi behandlar personuppgifter och cookies.
Mitt DN - skapa ditt nyhetsflöde Mina nyhetsbrev Ämnen jag följer Sparade artiklar Kunderbjudanden Kundservice och prenumeration Logga ut
Du följer nu ämnet: STOCKHOLMS STAD (sparas i Mitt DN)
DN Debatt

”Forskning räcker inte för att skapa växande företag”

Det är möjligt att det ”går att vinna val på forskningsfrågor”, som Dan Brändström framhåller på DN Debatt ( 23/7). Men att satsa på forskning i sig bygger ingen industriell förnyelse. Det går inte att så på hälleberget, skriver Alexandra Waluszewski, professor i företagsekonomi.

Om det är det något som jämförelsen mellan den blomstrande danska och den slokande svenska läkemedelsindustrin understryker så är det detta.  De två stora danska läkemedelsföretagen Novo Nordisk respektive Lundbeck har haft den stora lyckan att vara i händerna hos långsiktigt agerande ledningar – och framför allt – ett inhemskt ägande i stiftelseform. De svenska, Pharmacia och Astra, såldes ut av en stat respektive ett privatkapital som satt i samma båt – de kortsiktiga ekonomiska perspektivens. Effekterna för svensk läkemedelsindustris förnyelsekraft har varit förödande. Eller som Öresundsinstitutet framhåller i sin nyligen publicerade rapport: ”Sveriges läkemedelsindustri har krympt i en omfattning som saknar motstycke historiskt och i värld.”  

Vad dansk life science har är etablerade industriella strukturer, där existerande produktsystem kan vara med och bära kostnaderna för alltid osäkra och långsiktiga projekt. I Sverige tycks frågan om den industriella kontexten vara lika bortretuscherad som i Brändströms text, där han hävdar att det ”är helt nödvändigt att möta den nya konkurrensen genom att bygga ut forsknings- och utvecklingsinsatserna.” Och sen då? Var skall embryon till nya produkt- och tjänstesystem skalas upp och industrialiseras? Vilka skall bära kostnaderna för de tio, tjugo år av höga kostnader och blygsamma eller inga intäkter som är legio i innovationsprocesser av någorlunda dignitet?

Det kanske är dags att dra sig till minnes att ett av de mest framgångsrika life science företagen i Sverige - förvisso med amerikanska ägare men med industriell bas i Uppsala; GE Healthcare, före detta Amersham Pharmacia Biotech - bara är ett av de många bolag som växte fram i myllan av ett av de stora läkemedelsföretag Sverige en gång hade. (Och fortfarande har det sin tekniska och kommersiella grund i forskningsgenombrott som gjordes under mitten av förre seklet.)

Frågan är hur vi skall skapa industriella strukturer med både ekonomiska och ägarmässiga muskler starka nog klara påfrestande, långsiktiga utvecklingssatsningar; oavsett om dessa baseras på forskning eller praktisk erfarenhet. Det är en utmaning som kräver betydligt mer av politiker och deras rådgivare än ett ständigt uppmålande av förhoppningar om att forskning per automatik leder till växande, investerande och anställande företag.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten att kommentera vissa artiklar. Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.