Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-06-24 14:43

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/forskningen-tydlig-lagre-ingangsloner-ger-fler-jobb/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Forskningen tydlig: lägre ­ingångslöner ger fler jobb”

Många anställda i hotell – och restaurangbranschen och detaljhandeln har en lön som ligger i närheten av en förhandlad lägstalön, vilket utgör en indikation på att fler skulle få ett arbete inom dessa branscher om ingångslönen sänktes, skriver artikelförfattarna.
Många anställda i hotell – och restaurangbranschen och detaljhandeln har en lön som ligger i närheten av en förhandlad lägstalön, vilket utgör en indikation på att fler skulle få ett arbete inom dessa branscher om ingångslönen sänktes, skriver artikelförfattarna. Foto: Hugo Nabo

DN DEBATT 27/8. Studier av den svenska arbetsmarknaden visar tydliga indikationer på att högre ingångslöner leder till en minskad sysselsättning för låginkomst­tagare. De internationella studier som visat på motsatsen utgår ofta från ­situationer där minimilönen är låg från början och är därmed inte ­relevanta för Sverige, skriver Sven-Olov Daunfeldt och Siri Steijer.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in