Hoppa till innehållet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-08-17 11:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/forsvarsmakten-ar-inte-peter-hultqvists-egen-leksaksarme/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Försvarsmakten är inte Peter Hultqvists egen leksaksarmé”

DN DEBATT REPLIK 27/7

Johanne Hildebrandt, riksdagskandidat för Liberalerna:

Det är inte Peter Hultqvist som ensam styr Sveriges försvarsmakt och försvarspolitik. Därför borde det vara en självklarhet att sammankalla försvarsutskottet för att granska vilka beslut som måste förändras.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Rysslands anfallskrig mot Ukraina och inträdet i Nato innebär ett paradigmskifte för Sveriges försvars- och säkerhetspolitik. Nya förutsättningar kräver ett robust försvar och en mental omställning. Peter Hultqvists utspel de senaste dagarna visar att han inte är rätt person leda detta arbete som försvarsminister.

I en detaljerad debattartikel i DN målar Hultqvist upp vilka militära förmågor som han anser att försvaret behöver. Som om Försvarsmakten var hans privata leksaksarmé som han ställt upp i lekrummet.

Vissa förslag är självklara, som att försvaret av Gotland måste förbättras och likaså amfibieförmågan. Annat är mer dubiöst. Inte ett ord om luftförsvar. Och varför i hela fridens namn ska det satsas på gränsjägare? Är det meningen att de ska bevaka gränsen till våra Nato-allierade Finland och Norge, som dessutom själva byggt upp denna förmåga?

Frågetecknen är fler men detaljstyrningen svider i ögonen.

Politiken ska skapa målsättningar, det vill säga svara på varför en förmåga behövs, men hur den byggs upp borde vara Försvarsmaktens ansvar. Om politiken ska kunna skapa målsättningar krävs dock en djupare diskussion om vilken roll Sverige ska ta i Natos kollektiva försvar.

Norden utgör ett militärstrategiskt område. Som Natomedlemmar har vi inte bara militära och politiska förpliktelser mot varandra; Möjligheterna till samarbete är många. Det krävs en mental omställning för Sverige – från att låtsas vara neutralt till att med vapen i hand vara beredda att försvara sina allierades frihet och demokrati.

Därför borde det vara självklarhet att sammankalla försvarsutskottet för att pragmatiskt granska vad det nya säkerhetsläget innebär och vilka beslut som måste förändras.

Det är trots allt inte Peter Hultqvist som ensam styr Sveriges försvarsmakt och försvarspolitik. Tvärtom så stretade försvarsministern emot Nato-medlemskap och gjorde en omvändelse först under galgen.

Det är trots allt inte Peter Hultqvist som ensam styr Sveriges försvarsmakt och försvarspolitik. Tvärtom så stretade försvarsministern emot Nato-medlemskap och gjorde en omvändelse först under galgen.

Sverige hade befunnit sig i en starkare och tryggare position om vi gått med i Nato redan när Liberalerna började förespråka det, i slutet på 1990-talet. Detta visar att Sverige behöver en försvarsminister med bredare perspektiv, som inte sätter socialdemokratisk ideologi först.

Det positiva är att Försvarsmakten äntligen rustas upp. Sverige och svenskarnas säkerhet är politikens viktigaste uppgift. En försvarsbudget på två procent av BNP senast 2025 är därför avgörande.

Att Peter Hultqvist vill finansiera det hela med en beredskapsskatt är däremot absurt. Vår säkerhet och frihet är inget extra tillval utan är grunden som landet står på. Den som befunnit sig i en krigszon vet vad som står på spel för den som inte kan försvara sig.

Därför behöver den militära personalen som ytterst riskerar sitt liv på jobbet en rejäl lönehöjning. Därför förtjänar Sveriges medborgare ett robust totalförsvar som skyddar vid krig och kris. Detta kan en liberal och borgerlig regering och försvarsminister åstadkomma.

Ämnen i artikeln

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt