Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Fredrik Reinfeldt, möt mig i debatt om Sveriges vägval”

Ett år till valet. Hittills har Fredrik Reinfeldt avvisat en öppen debatt med mig om jobben, skolan och välfärden. Nu är det dags för dig som väljare att skärskåda samhället omkring dig och bestämma hur du vill att Sverige ska se ut i framtiden, skriver Socialdemokraternas partiledare Stefan Löfven.

I dag är det ett år kvar till valet. Då väljer du vilket land Sverige ska vara i framtiden. Det kanske låter överdrivet, särskilt som man ofta hör att det inte är så stora skillnader i svensk politik nu för tiden. Men skillnaderna är stora, även om vi politiker bevisligen misslyckats med att tydliggöra dem. Jag tror att det beror på att vi ofta fastnar i enskildheter i stället för att prata om helheten. I den här artikeln vill jag berätta för dig om hur jag ser på framtiden för Sverige och varför jag är angelägen om att få ditt förtroende som Sveriges nästa statsminister.

Jag växte upp på landsbygden utanför Sollefteå. Där lärde jag mig mycket om mänsklig värme, värdighet och moral. Genom mitt arbete har jag mött många människor i skilda livssituationer, i skilda delar av världen, och två saker har gjort särskilt stort intryck på mig. Det ena är människors starka vilja att göra rätt för sig och ta ansvar för sin omgivning. Det andra är styrkan av samverkan. Hur mycket effektivare och bättre det blir när man löser utmaningar tillsammans och med respekt för varandra. I de här erfarenheterna ligger mycket av svaret på varför jag vill bli Sveriges statsminister. För när jag ser på vårt land i dag så ser jag mycket som gör mig upprörd.

Sverige är fortfarande ett av världens bästa länder att leva i. Vi är lyckligt lottade och stolta över vårt land. Men, något håller på att gå sönder. Jag tror att du förstår vad jag menar. Både i mindre orter och i större städer växer osäkerheten inför framtiden. 400 000 människor har inget jobb. Långtidsarbetslösheten har skenat och klyftorna ökat. Sverige faller i mätningar om konkurrenskraft, och andelen som har möjlighet att studera på högskolan minskar. Tusentals människor som längtar efter att få arbeta är inlåsta i själsdödande aktiviteter som mest verkar finnas till för att övervaka dem. Ökad arbetslöshet, fallande skolresultat, vidgade klyftor och sprickor i välfärden. Nu tycker du kanske att det låter som en överdriven svartmålning, när Sverige ju faktiskt fortfarande är ett väldigt bra land. Så är det naturligtvis. Men efter sju år framgår det med all önskvärd tydlighet i vilken riktning Fredrik Reinfeldt leder Sverige.

Om man låter bli att lämna in bilen på service så rullar den ändå på ganska länge, men allteftersom man eftersätter underhållet så börjar den hacka och fungera allt sämre. Likadant är det med jobben, skolan, välfärden och landets konkurrenskraft. Och det är här du väljer riktning för Sverige när du röstar om 365 dagar.

Min väg innebär en annan väg än i dag. Min väg går mot EU:s lägsta arbetslöshet senast 2020 och investeringar för att rädda skolan. Jag vill samla Sverige för en starkare konkurrenskraft och ett anständigare samhälle. Jag tror att det finns en annan väg än att peka ut särintressen och dela in människor i olika grupper. Jag vill gärna se på Sverige som att vi är en del av en stor familj. Där man visar respekt för varandra, gläds över andras framgångar och ställer upp för varandra när det behövs. I en sådan familj tillåts ingen smita undan sitt ansvar och ingen lämnas i sticket.

Jag tror på arbetets värde. Att gå upp på morgonen för att gå till jobbet innebär en mening med dagen och en delaktighet som man sällan förstår värdet av förrän man inte behöver ställa väckarklockan längre. Jobben är fundamentet såväl för varje människas frihet som för våra möjligheter att bygga det Sverige som vi vill ha. Varje försök att konkurrera med lägre löner, sämre arbetsmiljö och sänkta kunskapskrav är dömt att misslyckas. Det finns alltid andra länder som kommer att kunna bjuda långt under oss. Jag tror i stället på samarbete. Jag har goda relationer med svenska företagare och jag har respekt för deras kompetens och vilja att lyfta Sveriges konkurrenskraft och skapa vår tillväxt. Tillsammans kan vi göra investeringar i innovation, forskning och utveckling. Företagen behöver kompetens och motiverad arbetskraft för att växa. Vi måste sluta låsa in människor i Fas 3 och i stället ge utbildning för de yrkesroller som många företag absurt nog har brist på.

Och visst kan vi ta ett gemensamt beslut om att långtidsarbetslöshet bland unga är ovärdigt ett civiliserat samhälle. Jag vill ge arbete, praktik eller utbildning till alla unga inom 90 dagar, och göra långtidsarbetslöshet till en omöjlighet för våra unga. Jag tror på ett gemensamt ansvar för våra barns framtid och vill sätta stopp för osäkra experiment och okontrollerade konkurser i skolan. Jag vill minska klasserna så att varje barn blir sett. Läraryrket ska bli en stolthet igen, och barn som riskerar att halka efter måste få så tidigt stöd som möjligt.

Jag känner, och jag tror att du känner, att vi inte behöver leva i ett samhälle där någon vi älskar riskerar att utförsäkras eller förloras på ett sjukhus i kaos. Det är inte värdigt. Vi har aldrig varit så rika som vi är i dag. Vi har en möjlighet att skapa en anständig trygghet – utan vanvård eller ohämmat vinstintresse. Men mest av allt känner jag framtidstro. Sverige är starkt. Vi kan sluta att låna pengar till nya skattesänkningar, och i stället välja att fokusera våra resurser på jobb, skola och välfärd. Vi kan möta utmaningarna i en åldrande befolkning, en global konkurrens, en nödvändig klimatomställning, tillsammans. Om vi samlas och tar vårt ansvar som jämlika och jämställda medlemmar i en familj, finns det få hinder vi inte kan besegra. Det är vår styrka, och vi svenskar har ofta sammanfattat den vetskapen med ett enkelt ord: solidaritet.

Det här är mitt sätt att se på det val du har att göra när du lägger din röst nästa år. Men i en demokrati måste väljarna få höra hur alternativen ser ut och argumenten brytas mot varandra. Därför är det olyckligt att de två kandidaterna till statsministerposten nästa år ännu aldrig mötts i en debatt man mot man. Fredrik Reinfeldt har konsekvent avvisat alla förslag till debatt med mig. Nu utmanar jag återigen Fredrik Reinfeldt på debatt. Låt våra medarbetare hitta en tid så att vi kan mötas i en efterlängtad debatt om vägvalen för Sverige.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.