Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Fullborda demokratin och inför republik”

Tre rojalister tar i en replik till mig och Republikanska föreningens ordförande Peter Althin, tidigare riksdagsledamot (KD), monarkin i försvar efter vår debattartikel om kungens roll vid riksmötet (DN 18/9). Tillåt mig att vara tydlig. Sverige är sedan 1921 en demokrati, med allmän och lika rösträtt. Regeringsformen från 1974 säger att "all offentlig makt utgår från folket". Ämbetet som statschef går dock fortfarande i arv inom en utvald familj. Det är enligt min mening en mycket påtaglig brist i vår demokrati, skriver Mia Sydow Mölleby.

I vår debattartikel förelog vi att talmannen bör öppna riksmötet. Enligt riksdagsordningen, som för övrigt inte är en grundlag, gäller att "vid förhinder för statschefen förklarar talmannen riksmötet öppnat" (1 kap. 4 §). Här ser vi en möjlighet att ta ännu ett steg bort från den fördemokratiska kvarleva som monarkin är en symbol för. En av folket vald representant bör få äran ett öppna riksmötet. Allt som krävs är att kungen inte är på plats.

Enligt rojalisterna är monarkins kontinuitet någonting bra. Vad jag ser är en kontinuitet med ett odemokratiskt samhälle som vi tack och lov har lämnat bakom oss. Historiskt var monarkin, liksom den politiska högern och försvarsmakten, motståndare till dem som kämpade för allmän och lika rösträtt för både kvinnor och män. Republikanska föreningen vill ta det avgörande och naturliga steget till ett fullvärdigt demokratiskt statsskick. Monarkin går inte ihop med de värden om demokrati och jämlikhet som förenar det svenska folket.

Tvärtemot vad rojalisterna hävdar i sin replik upplever Republikanska föreningen ett snabbt växande stöd. I juni i år passerade vi för första gången 10 000 medlemmar. Vi har också sett att stödet för monarkin har minskat markant under det senaste decenniet. Samtidigt har andelen som vill avskaffa monarkin mer än fördubblats. År 2000 ville endast tolv procent avskaffa monarkin, jämfört med 28 procent år 2010 (Novus). Enligt den senaste mätningen från Novus som jag har sett (7/12-11) var det 32 procent som ville avskaffa monarkin. Sverige kan bli en republik mycket fortare än vad många förväntar sig.

Bara för att vi ännu inte har infört republik innebär det inte att monarkin ska accepteras. Författaren Lena Andersson formulerade detta bra här i DN (27/8-11): "Monarkin är odemokratisk till sitt väsen även när en demokratiskt vald riksdag underlåter att avskaffa den. Den är det på samma sätt som rasismen är odemokratisk även om den riksdag som stiftar lagar som ej gäller lika för medborgarna är folkvald."

Enligt min uppfattning strider successionsordningen mot regeringsformen. All offentlig makt kan inte anses utgå från folket, så länge statschefen inte är tillsatt på demokratisk väg. Det är dags för Sverige att fullborda demokratin och införa republik!

Mia Sydow Mölleby, vice ordförande Republikanska föreningen
Riksdagsledamot (V) i konstitutionsutskottet

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.