Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2022-12-01 20:09

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/fullgoda-mediciner-for-miljarder-branns/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Fullgoda mediciner för miljarder bränns”

Läkemedelsexpert slår larm om miljardslöseri: trots att de flesta mediciner har praktiskt taget obegränsad hållbarhet kasseras alla efter bara några år. Landstingens lager med medicin mot fågelinfluensan för 200 miljoner kommer snart att förstöras. Årligen kasseras i Sverige läkemedel för miljardbelopp för att hållbarhetstider på två eller fem år gått ut. I själva verket är läkemedel konstruerade för att vara extremt hållbara. Att en medicins hållbarhet anges till två år beror enbart på att den testats efter två år. Om den hade testats efter sju – eller sjuttio – år hade resultatet blivit detsamma. Medicinerna i våra försvarsförråd har fått hållbarhetstider på 15 år efter regelbundna kvalitetsanalyser. Men att förlänga hållbarheten för allmänhetens mediciner skulle förstås röna hårt motstånd från en läkemedelsindustri som tjänar grova pengar på slöseriet, skriver överläkare Franz Rücker, medlem av landets Läkemedelskommittéer, som studerat frågan på uppdrag av riksdagen.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte!

Läs DN gratis fram till mars 2023.

Alla artiklar gratis fram till 28 februari 2023, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Efter kampanjperioden gäller ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.