Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-05-29 01:07

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/gamla-regelverk-bromsar-utveckling-av-nya-vaxtskydd/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Gamla regelverk bromsar utveckling av nya växtskydd”

Globalt sett förstörs cirka en fjärdedel av skördarna av skadedjur och växtsjukdomar. I svenska oljeväxter orsakar exempelvis rapsbaggar betydande skador och stråsäd drabbas hårt av bland annat Fusarium-svampar. Med klimatförändringar och ökade transporter kan vi också förvänta oss att nya skadegörare etableras, skriver artikelförfattarna.
Foto: JAN E CARLSSON

Det finns en stark vilja från politiker, odlare och konsumenter att satsa på alternativa växtskydd för miljön och hälsans skull. Ändå har mängden sålda kemiska bekämpningsmedel under senare år legat stilla eller till och med visat en svag ökning. Nu krävs nya regler som stimulerar, inte hindrar, utvecklingen, skriver sex forskare vid SLU.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.