Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-03-02 05:15

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/gamla-regelverk-bromsar-utveckling-av-nya-vaxtskydd/

DN Debatt

DN Debatt. ”Gamla regelverk bromsar utveckling av nya växtskydd”

Globalt sett förstörs cirka en fjärdedel av skördarna av skadedjur och växtsjukdomar. I svenska oljeväxter orsakar exempelvis rapsbaggar betydande skador och stråsäd drabbas hårt av bland annat Fusarium-svampar. Med klimatförändringar och ökade transporter kan vi också förvänta oss att nya skadegörare etableras, skriver artikelförfattarna.
Globalt sett förstörs cirka en fjärdedel av skördarna av skadedjur och växtsjukdomar. I svenska oljeväxter orsakar exempelvis rapsbaggar betydande skador och stråsäd drabbas hårt av bland annat Fusarium-svampar. Med klimatförändringar och ökade transporter kan vi också förvänta oss att nya skadegörare etableras, skriver artikelförfattarna. Foto: JAN E CARLSSON

Det finns en stark vilja från politiker, odlare och konsumenter att satsa på alternativa växtskydd för miljön och hälsans skull. Ändå har mängden sålda kemiska bekämpningsmedel under senare år legat stilla eller till och med visat en svag ökning. Nu krävs nya regler som stimulerar, inte hindrar, utvecklingen, skriver sex forskare vid SLU.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in