Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-04 16:11

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/ge-barn-och-ungdomar-vaccin-for-deras-egen-skull/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Ge barn och ungdomar vaccin för deras egen skull”

SLUTREPLIK DN DEBATT 5/7.

Sex forskare: Att ge vaccin alla över 12 år är eftersträvansvärt inte bara från samhällets, utan i minst lika hög grad från barns och ungdomars synpunkt.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Vi publicerade den 5 juli en debattartikel i DN om den ökande spridningen av deltavarianten av sars-cov-2 bland ungdomar och föreslog vaccinering av 12-18-åringar som ett av flera sätt att hantera en hotande explosiv utveckling vid höstens skolstart.

Professor Anders Björkman har publicerat en replik på denna artikel. Han skriver, och citerar oss inte helt korrekt: ”Författarna föreslår att ’12–18-åringar släpps fram i kön för vaccinering så att så många som möjligt hinner bli fullvaccinerade för skolstarten’.”

Vad vi skriver är i själva verket: ”Parallellt med att äldre årgångar vaccineras i vårt land föreslår vi sålunda att även svenska 12- till 18-åringar släpps fram i vaccinkön, och att, om de så önskar, så många som möjligt hinner bli fullvaccinerade innan skolstart.”

Vi föreslår alltså inte att äldre årgångar ska bli väntande, utan att, när 18-åringar nu släpps fram i de flesta regioner, även skolungdomar från 12 års ålder – i linje med Europeiska läkemedelsmyndighetens rekommendation – också får tillgång till vaccinet före skolstart.

Så sker nu i ett flertal länder. Kanada har till exempel hunnit ge minst en dos till hälften av alla barn och ungdomar mellan 12 och 17 år. I Sverige har vaccinering av 16- och 17-åringar godkänts, men de får alltså vänta på sin tur.

Detta är olyckligt, inte för att smittspridningen under i övrigt lika förhållanden skulle vara större bland barn än bland vuxna, utan för att förhållandena i höst inte kommer att vara lika. Den aggressiva deltavarianten är på väg att ta över, och barn och ungdomar kommer att tvingas in i trånga klassrum med många elever, och kan därför inte skydda sig själva – eller sina familjer – mot smitta lika effektivt som de flesta äldre.

Anders Björkman skriver vidare: ”Det är inte självklart att skolmiljön blir det smittdrivande och avgörande navet i en fjärde våg i höst. Vaccinering av 12–18-åringar, som i dag representerar cirka 15 procent av de ovaccinerade i Sverige, skulle säkert bidra till reducerad spridning av covid men är inte av avgörande betydelse och framför allt ska dessa inte prioriteras före andra grupper för att förebygga smittspridning. Att vaccinera skolbarn nu under sommarlovet före skolstart är dessutom inte helt lätt logistiskt.”

Logistiken när det gäller att vaccinera 12-17-åringar torde inte vara mer komplicerad än för 18-åringar. Förmodligen är den mindre eftersom yngre barn och ungdomar i större utsträckning tillbringar loven tillsammans med sina föräldrar.

Vad beträffar Björkmans kommentar att det inte är självklart att skolmiljön blir smittdrivande utgör åldersgruppen 10-19 år nästan 40 procent och 0-9-åringar 12 procent av de smittade i ett pågående deltautbrott i Israel.

Vad som bidrar till denna utveckling är att barn och ungdomar under 16 år hittills varit ovaccinerade i Israel. Men nu pågår en intensiv vaccinering av 12-15-åringar.

Slutligen håller Björkman med oss om att det skydd av barnens egen hälsa som vaccinering erbjuder är ”viktigare”. Ändå väljer han – utan motivering – att gå till angrepp mot den artikel vi refererar till när det gäller effekterna av covid-19 hos barn. Som om enighet bär honom emot.

Att ge barn och ungdomar från 12 års ålder rätt till samma skydd som äldre, när risken de löper att smittas är så mycket större, är eftersträvansvärt inte bara från samhällets utan i minst lika hög grad från barnens och ungdomarnas synpunkt. Det är de som blir mest skyddslösa i höst.

Ämnen i artikeln

Vaccination

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt