Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2021-08-01 18:51

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/ge-skogsagare-betalt-for-att-vara-goda-planetskotare/

DN DEBATT REPLIKER

DN Debatt Repliker. ”Ge skogsägare betalt för att vara goda planetskötare”

SLUTREPLIK DN DEBATT 14/7.

EU-parlamentarikerna Jakop Dalunde och Pär Holmgren, Miljöpartiet: EU:s totalomvändning i skogspolitiken är välkommen.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.

Översvämningar i Tyskland och Belgien med över hundra döda. Bränder i Kanada och USA efter nya värmerekord. Tinande tundra i Sibirien och smältande isar på våra poler. Samtidigt som ord saknas för att beskriva vad som händer är det just detta vi varnat för i årtionden. Moderaternas uppmaning till ”optimism och framtidstro” (replik av EU-parlamentarikern Jessica Polfjärd på vår debattartikel) fastnar i halsen så fort man inser vad som pågår i vår absoluta närhet.

Att EU i klimatkrisens elfte timma vänder blickarna till Europas största kolsänka torde inte förvåna någon. Det är tack vare det skriande behovet av att minska mängden koldioxid i atmosfären som den svenska skogen måste ta sin del av ansvaret. Årtionden av usel och otillräcklig klimatpolitik har gett oss en historisk skuld att betala tillbaka. Men det är inte Miljöpartiets fel att skogen i framtiden behöver användas på ett nytt sätt.

Det är konservativa och socialdemokratiska partier som historiskt styrt över EU:s regeringar. Industripolitiken har syftat till att öka tillväxten så mycket som möjligt, oavsett konsekvenser för miljö och klimat.

Skogen har haft ett syfte som varit viktigare än allt annat. Den ska i första hand brukas, skövlas och förstöras. Det har bidragit till att en sjätte massutrotning av arter i världen och skogarnas förmåga att binda koldioxid från luften, i både träden och i marken, har ignorerats.

Det finns inte längre något sätt att lösa klimatkrisen utan att skogen har en viktig roll som kolsänka. Koldioxidutsläppen har gått så långt att vi nu är helt beroende av att skogen också suger upp koldioxid om vi ska nå både EU:s egna klimatmål och klara Parisavtalet.

Om Moderaterna inte vill att skogen ska ta ansvar är de svaret skyldiga kring hur vi annars klarar av att nå klimatmålen. På samma sätt som polska kolgruvor måste stänga för att minska utsläppen, måste Europas skogar ta sitt ansvar för att suga upp koldioxid från luften.

Moderaterna beskriver det som att de tappat en allierad i Miljöpartiet. Det är en märklig beskrivning. Moderaterna har aldrig varit någon allierad till Miljöpartiet, vare sig i synen på skogen eller i klimatpolitiken i stort. Där Moderaterna systematiskt motsatt sig realistiska och viktiga klimatåtgärder i årtionden har Miljöpartiet drivit på och hela tiden velat skynda på tempot i den gröna omställningen.

Samtidigt är det självklart att ett svensk skogsbruk behövs, precis som Björn Gillberg skriver i sin replik. Människor lever av skogsbruket och en grön omställning måste ta hänsyn till de som påverkas av den. Dessutom bidrar en omställning till klimatnytta både genom framställning av träprodukter i exempelvis byggsektorn och genom att ersätta fossila bränslen.

Vi har, tvärtemot vad Gillberg påstår, inte sagt att skoglig biomassa inte ska få användas för energiproduktion. Men användandet av biobaserade bränslen inom energisektorn måste ske utifrån en strikt hierarki och bara när energieffektivisering, elektrifiering och förnybar vätgas inte är en tillgänglig lösning eller är orimligt dyrt.

Dessutom hotar det storskaliga kalhyggesbruket den biologiska mångfalden och bör endast användas i undantagsfall. Här välkomnar vi gröna ambitionen i EU:s nya skogsstrategi.

Moderaterna säger sig stå bakom 55 procents utsläppsminskningar till 2030. Samtidigt motsätter de sig alla försök till högre pris på utsläpp. Varje gång vi gröna vill avveckla industrins tillgång till gratis utsläpp möter vi kompakt motstånd från Moderaterna. Och varje gång de sätter sina förhoppningar till framtida stora negativa utsläpp, inser de inte att det kräver massivt ökat krav på kolinlagring i de svenska skogarna.

Matematiken haltar. Det är inte seriöst.

Vi gröna vill att skogsbruket ska bli mer hållbart. I stället för att det ska vara lönsamt för skogsägare att skövla skog med kalhyggen vill vi betala dem för att vara goda planetskötare och få incitament för att låta skogen stå.

Vi vill öka mängden kolsänka i EU och öka satsningarna på att komma fram till vad som är ett hållbart brukande av skogen  på riktigt. EU:s totalomvändning i skogspolitiken är välkommen.

Ämnen i artikeln

Skogsmark

Kommentera artikeln

I samarbete med Ifrågasätt Media Sverige AB:s (”Ifrågasätt”) tjänst Ifrågasätt erbjuder DN möjligheten för läsare att kommentera vissa artiklar. Denna tjänst tillhandahålls således av Ifrågasätt som också är ansvarig för tjänsten.

De kommentarer som Ifrågasätt tillgängliggör på tjänsten visas i anslutning till dn.se. DN granskar inte kommentarerna i förväg. Kommentarerna omfattas inte av utgivaransvaret enligt yttrandefrihetsgrundlagen och de är inte heller en del av den grundlagsskyddade databasen dn.se.

Grundreglerna för kommentarer är:

  • håll dig till ämnet
  • håll en god ton
  • visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln.

I övrigt gäller de regler för kommentarer som framgår av Ifrågasätts användarvillkor och som du godkänner i samband med att du skapar ett konto för kommentering. Ifrågasätt förbehåller sig rätten att radera kommentarer i efterhand. DN kan genom eget beslut ta bort kommentarer.

Ⓒ Detta material är skyddat enligt lagen om upphovsrätt