Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-05-30 02:19

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/gideonssons-forslag-riskerar-att-oka-arbetslosheten/

DN Debatt Repliker

DN Debatt Repliker. ”Gideonssons förslag riskerar att öka arbetslösheten”

REPLIK DN DEBATT 20/5.

Caspian Rehbinder, Timbro: Även om förslagen gynnar LO-medlemmar på kort sikt är de på lång sikt skadliga för arbetarklassens intressen.

Socialdemokraterna ska verka för arbetarklassens intressen, skriver den föreslagna LO-ordföranden Susanna Gideonsson i sin linjeartikel på DN Debatt. Ingenting är viktigare för löntagarna än en långsiktig standardhöjning och god sysselsättningsutveckling. Men de förslag Gideonsson själv lägger riskerar att öka arbetslösheten – särskilt i utsatta grupper – bromsa innovationer och hämma reallönetillväxten. Även om de gynnar LO-medlemmar på kort sikt vore det på lång sikt skadligt för både arbetarklassens intressen och hela samhället att genomföra Gideonssons förslag.

1 Arbetslinjen får inte urholkas. Gideonsson föreslår att a-kassan ska höjas permanent. Av tjugoåtta granskade studier i en forskningsöversikt pekade samtliga i samma riktning, 24 av 28 med statistiskt signifikanta resultat: högre a-kassa leder till högre arbetslöshet. Riksdagens utredningstjänst har bedömt att om den tillfälliga höjningen av a-kassan blir permanent kommer det leda till 15.000 fler arbetslösa. Det är som alla sysselsatta i Katrineholm.

Gideonsson föreslår också att karensavdraget vid sjukfrånvaro avskaffas permanent. När det infördes (då som karensdag) 1993 var det för att sjukfrånvaron var ohållbart hög: 6,4 procent. På två år sjönk den till 4,7 procent. Tillfälligt slopat karensavdrag är motiverat för att hindra akut smittspridning, men på lång sikt är kostnaden för hög.

2 Flexibilitet ger fler jobb och högre produktivitet. Sedan 2001 får företag med upp till tio anställda undanta två personer från turordningen vid arbetsbristuppsägning. Företagen som omfattades av undantaget skapade fler jobb, hade högre produktivitetstillväxt och lägre sjukskrivningar än företag som inte omfattades. Fler jobb, högre produktivitet och lägre sjuktal är bra för både näringsliv och arbetare. Det borde även LO kunna instämma i.

Det är därför välkommet att regeringen utlovat fler steg i samma riktning, inte minst en översyn av kostnaderna vid uppsägning av personliga skäl. Utredningen som ligger handlar inte om att ”slakta anställningstryggheten”, som Gideonsson beskriver det, utan om att fortsätta på den väg som ger högre sysselsättning, växande produktivitet och fler arbetade timmar.

3 Plattformsekonomin är inte ett hot. Nya tekniska möjligheter skapar möjlighet för nya arbetsformer. Digitalisering gör det möjligt med varor och tjänster som inte hade kunnat utbytas eller skapas utan den. Tack vare nya plattformar har en delningsekonomi kunnat växa fram.

Plattformsekonomin också fler möjliga vägar in på arbetsmarknaden. Det blir allt viktigare när högre trösklar stänger allt fler ute, inte minst genom allt högre ingångslöner. Kortvariga tillfälliga anställningar, bland annat i den nya delningsekonomin, är därför ett värdefullt steg in på arbetsmarknaden och ger människor möjlighet till extrainkomster de annars inte hade haft. Tyvärr ser Gideonsson ingenting lovande i digitalisering, plattformar eller delningsekonomi, utan allt hon har att säga är samma gamla LO-visa: begränsa, förhindra, blockera. Tillsammans med gamla LO-förslag som att avskaffa allmän visstid skulle det innebära en sämre fungerande arbetsmarknad och fler som aldrig får jobba.

”Ingen vill vara arbetslös”, konstaterar Gideonsson helt riktigt i sin artikel. Ändå lägger hon förslag som skulle innebära högre arbetslöshet och färre arbetade timmar. Det vore en olycklig start på ett ordförandeskap. LO kan spela en konstruktiv roll i svensk arbetsmarknadspolitik, och jag hoppas att Gideonsson tar den chansen. Men det kräver att hon och LO kan se samhällsintressen bortom sina vanliga käpphästar. Tyvärr märks någon sådan ambition inte av.