Logga in på Dagens Nyheter

Här kan du som DN-kund logga in för obegränsad läsning av DN.se och e-DN.

Med ett gratiskonto kan du följa skribenter och ämnen samt spara artiklar.

DN Debatt

”Gör inte omställningen från fossilsamhället ännu svårare”

Klimatförnekarnas tid är ute. De kan inte motsäga den globala uppvärmningen med vetenskapliga argument, och då måste de ta till närmast paranoida argument, vilket artikeln av Karlsson, Nordangård och Radetzki på DN Debatt den 2/12 är ett exempel på, skriver docenten och läkaren Gösta Alfvén.

Människan har sedan början av 1800-talet byggt sin stigande välfärd på energiutvinning genom förbränning av fossila ämnen såsom olja och kol. Bieffekten har varit produktion av gigantiska mängder kolföreningar med kraftigt direkta miljöstörande effekter. Det produceras också 2, 5 kg koldioxid på varje liter förbränd olja/bensin, ett ämne som nobelpristagaren i kemi Svante Arrhenius redan i slutet av 1800-talet visade är en växthusgas. Växthusgaser stänger inne solens energi i vår biosfär och ökar därmed dess värme.

Som resultat av detta ser vi i dag en global temperaturförhöjning på nära 1 grad Celsius och till följd av detta störningar av miljö, hälsa och för tidig död: Stigande temperaturer leder till fler och längre perioder med torka med svält som följd, och till skogsbränder över vissa delar av världen, över andra till ökad nederbörd med svåra skyfall med många döda och sönderslagen infrastruktur, och troligen också till väderkatastrofer av den typ som den som vi nyligen upplevt på Filippinerna. Det påverkar också smittspridning av infektioner negativt. Snart kommer vi att ha en 2-gradig uppvärmning, och än mer om vi inte kan radikalt minska den fossila förbränningen snarast.

Dessa svåra störningar av våra ekosystem med mycket ohälsa som följd kräver globala ställningstaganden och globala beslut, något som vår värld ännu inte är mogen att fatta, vilket det nyligen det genomförda klimatmötet i Warszawa är ett sorgligt exempel på.

En viktig orsak till bristen på koldioxidbegränsande beslut är vårt klimatförnekande, en i sig ganska naturlig reaktion mot de stora, påkallade förändringarna av våra invanda livsmönster. Miljarder människor har satsat sin utkomst på energiutvinning från oljeprodukter; oljeproducenter, bilindustrin, resebranschen, maskintillverkare allt ifrån båtmotorer till gräsklippare och lyftkranar, byggindustrin, transportindustrin, och miljontals ekonomer och konsulter som satsat sina karriärer på att utveckla dessa.

Klimatförnekarnas inflytande har minskat radikalt i och med den senaste rapporten från FNs klimatpanel som presenterades i Stockholm i september och som visar att 50 procent av uppvärmningen med extrem säkerhet grundas på våra koldioxidutsläpp. Rapporten baseras på klimatdata och analyser från hela världen skrivna av 259 vetenskapliga författare, granskad och kommenterad av 54.677 personer och av 1.089 experter, sammanfattade på 50 sidor med 19 huvudrubriker som vem som helst kan gå in och läsa på klimatpanelens hemsida (www.climatechange2013.org). Detta är i dag en av politiker, beslutsfattare och stora delar av industrin, även oljeindustrin, accepterad sanning. Att delta i denna rapport var ingen lönsam sysselsättning, som klimatförnekare brukar hävda, för de flesta författarna, många från Latinamerika, Afrika och Asien gör detta arbete utan ersättning.

Att motsäga den globala uppvärmningen och dess negativa effekter på hälsa och miljö i dag låter sig inte göras med vetenskapliga argument. Dagens klimatförnekare måste därför ta till närmast paranoida argument för att försöka göra sin inställning gällande. Ett exempel på detta är en artikel av Svenolof Karlsson, journalist, Jacob Nordangård, filosofie doktor och Marian Radetzki, professor i nationalekonomi som med argument som vi hört till leda och utan vetenskaplig grund vänder sig mot arbete för bättre klimat (DN Debatt 2/12). De hävdar att de som strävar efter att skapa en värld i enlighet med dess ekologiska förutsättningar, eller som de själva skriver ”alla dessa agendor i klimatförklädnad”, ingår i en ”Domedagsindustri [som] har blivit en självgående maskin”. De räknar upp en två spalter lång rad med organisationer och personer som har gått med i denna; tankesmedjor världen runt, FN-organisationer, EU-kommissionen, Tällberg foundation, för att nämna några. Även en del av oljeindustrins insatser på miljöområdet misstänkliggörs.

Artikelförfattarnas paranoida världsbild förstärks av att de också förnekar att kärnvapen har varit och är ett hot mot global säkerhet i ett försök att inrangera alla de som värnar om vår jord till en grupp som ”exploaterar” … ”den moderna apokalyptiska berättelsen”.

Snälla klimatförnekare: Er tid är ute. Gör inte omställningen från ett fossilbaserat till ekologiskt energisystem svårare än den redan är. Världens ledare har ändå alltför svårt att komma överens och er hållning bidrar inte till en demokratisk omställningsprocess. Nu måste vi alla verka tillsammans.

Detta är en opinionstext i Dagens Nyheter. Skribenten svarar för åsikter i artikeln.
Kommentera artikeln
I samarbete med tjänsten Ifrågasätt erbjuder DN nu möjligheten att kommentera artiklar på Ledare, DN Debatt, Kultur, Insidan och Sthlm. Kanske kan du bidra med andra synvinklar och fakta? Håll dig till ämnet och håll en god ton. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Vi tar bort inlägg som vi bedömer är olämpliga.