Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-06-05 02:14

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/gor-om-etikutredningen-vard-ska-inte-kallas-forskning/

DN DEBATT

DN Debatt. ”Gör om etikutredningen – vård ska inte kallas forskning”

Ett tydligt regelverk för under vilka förutsättningar obeprövade metoder ska kunna användas i akuta situationer saknas helt i utredningen. Utredningens förslag om att viss sjukvård nu ska kallas forskning bör inte genomföras. Vi förordar i stället en förnyad utredning, skriver artikelförfattarna.
Foto: Bertil Ericson/TT

Det finns ett klart behov av att kunna använda obeprövade metoder på enstaka, allvarligt sjuka patienter. Men det måste finnas ett tydligt regelverk och det ska inte klassificeras som forskning. Syftet är inte att få fram ny kunskap – syftet är att rädda en patient, skriver fyra representanter för Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

DIGITAL PRENUMERATION

Passa på!

Läs gratis hela sommaren.

Alla artiklar gratis fram till 31 augusti, sen för halva priset i ett helt år (endast 75 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.