Hoppa till innehållet

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer

En utskrift från Dagens Nyheter, 2020-11-28 12:45

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/gor-om-etikutredningen-vard-ska-inte-kallas-forskning/

DN Debatt

DN Debatt. ”Gör om etikutredningen – vård ska inte kallas forskning”

Ett tydligt regelverk för under vilka förutsättningar obeprövade metoder ska kunna användas i akuta situationer saknas helt i utredningen. Utredningens förslag om att viss sjukvård nu ska kallas forskning bör inte genomföras. Vi förordar i stället en förnyad utredning, skriver artikelförfattarna.
Ett tydligt regelverk för under vilka förutsättningar obeprövade metoder ska kunna användas i akuta situationer saknas helt i utredningen. Utredningens förslag om att viss sjukvård nu ska kallas forskning bör inte genomföras. Vi förordar i stället en förnyad utredning, skriver artikelförfattarna. Foto: Bertil Ericson/TT

Det finns ett klart behov av att kunna använda obeprövade metoder på enstaka, allvarligt sjuka patienter. Men det måste finnas ett tydligt regelverk och det ska inte klassificeras som forskning. Syftet är inte att få fram ny kunskap – syftet är att rädda en patient, skriver fyra representanter för Vetenskapsakademien och Statens medicinsk-etiska råd.

Detta är en låst artikel. Logga in som prenumerant för att fortsätta läsa. Logga in