Hoppa till innehållet Ge oss feedback gällande tillgänglighet

En utskrift från Dagens Nyheter, 2023-01-28 12:06

Artikelns ursprungsadress: https://www.dn.se/debatt/goran-persson-sankte-medvetet-lararnas-status/

DN DEBATT

DN Debatt. "Göran Persson sänkte medvetet lärarnas status"

Lärarnas riksförbund presenterar en ny rapport och kräver att skolan återförs till staten för att locka de bästa studenterna till läraryrket. Studenterna med de bästa betygen väljer bort läraryrket. Det beror bland annat på att läraryrket förlorade i status i samband med att skolan kommunaliserades 1991. Ordföranden för Lärarnas riksförbund, Metta Fjelkner, konstaterar nu att dåvarande skolministern Göran Persson tog sitt beslut för 17 år sedan med avsikt att sänka lärarnas status. Vi kan nu se att våra farhågor om en sämre skola var befogade. Jag frågar mig nu om skattemedel till skolan används på ett ansvarsfullt sätt, skriver hon och kräver att skolan återförs till staten som huvudman.

DIGITAL PRENUMERATION

Missa inte

Läs gratis i 100 dagar!

Alla artiklar gratis i 100 dagar, sen för halva priset i ett helt år (endast 69 kr/mån). Därefter ord. pris 149 kr/mån. Ingen bindningstid. Säg upp enkelt online.

Genom att klicka på "Godkänn köp" godkänner jag prenumerationsvillkoren och bekräftar att jag tagit del av Bonnier News personuppgiftspolicy. Dagens Nyheter är en del av Bonnier News AB, som ansvarar för kundrelationen samt för behandlingen av dina personuppgifter. Erbjudandet gäller endast nya prenumeranter.